(Foto: Marja van Tilburg)

ZZ Leiden geeft niet thuis tegen Charleroi

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball is zaterdagavond tegen de vierde nederlaag in eigen huis aangelopen. Het Belgische Spirou Basket Charleroi was vooral na rust dominant. Na een ruststand van 29-33 werd het uiteindelijk een 50-73 nederlaag. Een positief puntje was dat de lang geblesseerde Stan van den Elzen voor het eerst sinds december weer een paar minuten kon maken.

ZZ Leiden heeft in de wedstrijd tegen Spirou Basket Charleroi op de eerste minuut na voortdurend achter de feiten aangelopen. Via Jordan Davis kwam de Leidse ploeg op voorsprong, maar direct daarop volgen twee driepunters van de bezoekers. Patrick Cartier zette ZZ Leiden nog één keer op voorsprong bij 7-6, maar daarna moest de formatie van coach Doug Spradley in de achtervolging en dat lukte eigenlijk niet.

Met nog drie minuten in het eerste kwart kwam Stan van den Elzen voor het eerst sinds december vorig jaar in actie. Dat hij nog niet zijn stempel op de wedstrijd kon drukken, was niet onverwacht.

De 12-15 achterstand na het eerste kwart werd niet meer gerepareerd, al waren er wel fases dat het even lekker liep. Bijvoorbeeld in de derde minuut van het tweede kwart toen Davis op volle snelheid met een dunk tot scoren kwam: 16-18. Charleroi nam meteen een time-out. Met succes, want de Belgische formatie liep weer weg bij de thuisploeg. Een driepunter van Willem Brandwijk betekende 17-30. Na een Leidse time-out kwam Aaron Cook twee keer scorend door. Charleroi probeerde de Leidse run af te stoppen met een time-out, maar dat had geen effect. Via een 0-11 run kwam ZZ Leiden terug tot 28-30. Een driepunter van Sander Hollanders werd gevolgd door één rake vrije worp van Cook voor een 29-33 ruststand.

Zaal verlaten
In het begin van het tweede kwart leek alles nog goed te komen. Een score van Cook werd gevolgd door een driepunter van Patrick Cartier voor een 34-35 stand na anderhalve minuut. Tot halverwege het derde kwart bleef ZZ Leiden nog op het vinkentouw zitten (36-40), maar daarna ging het mis. Coach Doug Spradley kon in de zevende minuut na twee technische fouten de zaal verlaten. Nog geen minuut later had Charleroi een gat van 10 punten geslagen: 39-49. Die marge was er aan het einde van het derde kwart nog steeds: 41-51.

In het vierde kwart bleef ZZ Leiden dankzij twee rake vrije worpen van Cook nog heel even Charleroi volgen, maar vanaf 43-52 kreeg ZZ Leiden een 0-12 run om de oren en was de wedstrijd bij 43-64 feitelijk gespeeld. Dat ZZ Leiden in de laatste minuut via Tajinder Lall en Dimitri Maconda nog twee driepunters binnen schoot, voorkwam dat de wedstrijd met een punt of 30 verloren zou gaan.

Aaron Cook was met 14 punten de enige Leidse speler in de dubbele cijfers. Jordan Davis, Lucas Kruithof en Patrick Cartier sloten af met 7 punten.