Een volle zaal bij het optreden van Headfirst in de Nobel. (Tekst: Lisa Belt, foto's: Sidney Kruijt)

Headfirst presenteert nieuwe album in de Nobel

De grote zaal van de Nobel staat vol wanneer Headfirst donderdagavond opkomt om de albumrelease show van hun tweede plaat Alright, Nothing Left te spelen. En dat is passend. Een Leidse band die speelt voor (grotendeels) Leids publiek in hét poppodium van Leiden.

Gitarist Bo van Kooperen, bassist Gina Terink, drummer Sjoerd de Jong en zanger Duncan Veeren zijn geboren en/of getogen in Leiden en spelen al sinds hun tienerjaren samen. In 2021 eindigden ze op het podium van de Nobel Award en in 2023 brachten ze hun eerste album Traffic Junkie uit. Van dat album is het grungy Amnesia hun grootste hit, met ruim 400,000 streams op Spotify. Op Alright, Nothing Left laat de band een totaal andere kant van zichzelf zien.

Headfirst heeft de sound namelijk veranderd: het nieuwe album is minder Nirvana-achtig en trekt meer naar de britpop van de vorige eeuw. Zelf beschrijven ze het als ’60s songwriting met een Britse 90s sound.’ Dat leidt tot een toegankelijkere luisterervaring en dat is in de grote zaal van de Nobel ook te merken. Het publiek varieert van jong tot oud en van meiden met blauw haar en flinke eyeliner tot verenigingsjongens in witte overhemden. Toch weet Headfirst, voor dit optreden uitgebreid met een extra gitarist, toetsenist, percussionist, blazers en achtergrondzangeressen, het gehele publiek zeer enthousiast te maken.

Frontman Veeren maakt in zijn retro trainingspak meteen contact met de zaal door middel van een disposable camera en blijft gedurende het optreden zeer betrokken. Tijdens het nummer In My Room wordt er steeds meer gedanst en als Dino Disco start, springt de zanger eerst de dansvloer op en crowdsurft daarna tot Kooperboy is afgelopen. Vanaf dat moment gaat het publiek helemaal los. Single Right Now wordt luidkeels meegezongen en wanneer De Jong al drummend Bluesy Bitch zingt, start de derde mosh pit. De band wisselt zulke nummers goed af met rustmomentjes. Tegen het einde van de avond zingen ze samen een foutloze a capella harmonie en gaan af. Het publiek haalt ze enthousiast terug en vol overgave spelen ze dan een laatste paar hits, waaronder Amnesia.

Het publiek is na afloop van het optreden laaiend enthousiast. Na het optreden zeggen toeschouwers dat ze het zo ‘vet’, ‘geweldig’ en ‘gewoon fucking amazing’ vonden. Anderen zijn verrast dat het zó goed was en een vriendin van de band merkt op dat het professioneler was dan eerdere optredens: “Nu zijn ze écht lekker aan het scoren.”

 

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×