De StadsKamer aan de Nieuwstraat in Leiden. (Foto: Cor Klein)

StadsKamer wordt filmhuis tijdens Maand van de Leidse Film

De Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) staat in november volop in de schijnwerpers. De StadsKamer in de Nieuwstraat in Leiden verandert dan in een filmhuis waar meer dan zeventig films van clubleden worden vertoond. De toegang is elke zaterdagmiddag gratis.

LVSL is de grootste filmclub van Nederland met een geschiedenis van meer dan tachtig jaar. Sinds 1942 komt de filmclub elke week samen om de filmkunst te ontdekken. Zo’n clubavond kan bestaan uit het analyseren van films, cursussen waarin de fijne kneepjes van het vak worden geleerd, speciale montagedagen en zelfs wedstrijden waaraan leden kunnen meedoen.

Warm bad
Voor Marion Smit was haar lidmaatschap het begin van een nieuwe passie. Na haar reis door India wist ze het zeker: ze wilde iets met film doen. Ondanks haar gebrek aan ervaring vond ze via via Filmclub LVSL en werd lid. “Ik wist nog niets, maar het voelde meteen als een warm bad”, vertelt ze in het Sleutelstadprogramma Cultuur071. De eerste bijeenkomst die Smit bezocht, is inmiddels al 22 jaar geleden.

In november verandert de StadsKamer in een filmhuis, waar meer dan zeventig films van clubleden worden vertoond. Voor ieder is er wat wils. De filmdagen zijn ingedeeld in verschillende blokken met documentaires, speelfilms, korte films en producties waarin Leiden zelf de hoofdrol speelt. “Na afloop kun je gezellig een kop koffie drinken en vragen stellen aan de aanwezige filmmakers”, vertelt Smit enthousiast.

De Maand van de Leidse Film is elke elke zaterdag van november te bezoeken in de Stadskamer, Nieuwstraat 7 in Leiden. De films worden tussen 12.00 en 17.00  vertoond.

Cultuur071: Marion Smit van LVSL over Maand van Leidse film.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×