GroenLinks-voorman Albert Deuzeman kreeg donderdagavond onbedoeld de lachers op zijn hand toen hij het huidige gemeentehuis vergeleek met een freggelgrot naar het kinderprogramma uit de jaren tachtig. “Het is houtje touwtje, kruip door sluip door.”
Feit is wel dat Voorschoten een probleem heeft. Het gemeentehuis moet nodig opgeknapt worden en het college pleit voor nieuwbouw. Dat kost wel ruim zestien miljoen euro, terwijl er ook nog veel andere investeringen op stapel staan. Het pand is ruim honderd jaar oud. In de jaren tachtig is het richting het park uitgebreid. “Maar de laatste dertien jaar is er geen onderhoud gepleegd”, vertelt wethouder De Bruijn. “Er liggen stukken hout om de trappen te stutten en het moet dringend verduurzaamd worden. Het kan gewoon zo niet langer.”
Het college legde de raad vier scenario’s voor, waarbij de laatste uitgaat van nieuwbouw. Achter de monumentale pui komen dan twee vleugels van twee of drie verdiepingen. Aan de ene kant is ruimte voor de ambtenaren, in de andere vleugel komt de bibliotheek. Verder is er ruimte voor een ontmoetingsplek, een binnentuin en parkeren.
Wethouder Paul de Bruijn over de plannen voor een nieuwe gemeentehuis voor Voorschoten.
Nieuwbouwscenario
Het college wil het nieuwbouwscenario verder laten uitwerken en vroeg de raad om bijna 2,5 ton beschikbaar te stellen. Dat komt bovenop de 180.000 euro die al eerder voor dit project was gereserveerd. Bovendien kost een nieuw gemeentehuis jaarlijks ruim vier ton aan onderhoud. Het plan is dan om eind 2026 met het werk te beginnen.
Dilemma
Maar de raadsleden staan wel voor een dilemma. “Het is lastig”, verzuchtte Esther Mieremet van D66. “Aan de ene kant moet er iets gebeuren voor de ambtenaren en de bieb, aan de andere kant staan er ook nog een nieuwe sporthal en investeringen in het zwembad en scholen op stapel en hebben we te maken met het ravijnjaar, waarin Voorschoten flink minder geld krijgt van de overheid.”
Niets doen is geen optie. Daar was iedereen het over eens. Wouter Duivendijk van coalitiepartij Voorschoten Lokaal vroeg of het werk niet in etappes kan worden uitgevoerd. En Patricia Kortekaas van coalitiepartij CDA wilde weten hoeveel het zou kosten om alleen te verduurzamen en op te knappen.
Bibliotheek
PvdA en SP neigen ertoe om in te stemmen met het plan. “Maar alleen omdat we onze ambtenaren niet in de kou kunnen laten staan en we een ereschuld hebben aan de bibliotheek. We hebben ze een nieuwe plek in het gemeentehuis beloofd en alle andere plannen afgewezen. Die belofte moeten we houden”, zei SP voorman Erik Maassen.
Duurste
“Het is spannend”, erkent ook wethouder De Bruijn. “We moeten de financiën en de tijdslijn goed in de gaten houden. Wij gaan voor het duurste scenario, want er moet toch iets gebeuren en dan maar gelijk goed. Maar als de raad anders aangeeft, staan we daarvoor open. In etappes bouwen zou een optie kunnen zijn, maar maakt het wel duurder. Al is het alleen maar omdat de ambtenaren dan langer ergens anders moeten worden gehuisvest.”
Ook de ontheemden uit Oekraïne moeten een andere plek krijgen. Daar is nog geen oplossing voor.
Fractievoorzitter Albert Deuzeman van GroenLinks legt even uit wat een freggelgrot is.
Zelfstandige gemeente
En dan is er nog de kwestie van zelfstandigheid. Blijft dat zo of gaat Voorschoten op in de Leidse regio? In dat laatste geval is er helemaal geen nieuw gemeentehuis nodig. “Als we hierdoor voorzieningen als zwembad, sporthal en scholen moeten afwijzen, dan zegt dat wel iets over de houdbaarheid van Voorschoten als zelfstandige gemeente”, aldus Albert Deuzeman. “Er moeten serieuze keuzes worden gemaakt.”
Het werd tijdens de commissievergadering nog niet helemaal duidelijk hoe de partijen tijdens de gemeenteraadsvergadering op 6 maart gaan stemmen. Er zal de komende weken dan ook nog flink gediscussieerd worden tijdens de fractievergaderingen.
VoorschotenSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907