Hoe kijkt Julius Terpstra terug op alle veranderingen op de woningmarkt in het afgelopen jaar? Die vraag stond centraal in een uitgebreid interview met de Leidse wethouder die wonen in zijn portefeuille heeft.
Sinds het begin van 2024 ging er in Leiden een pakket van maatregelen in om problemen in de huurmarkt tegen te gaan. Tegelijkertijd voerde de Rijksoverheid een aantal nieuwe wetten in die invloed hebben op de huurmarkt. Halverwege 2025 zijn alle overgangsperiodes afgelopen en worden de eerste veranderingen zichtbaar.
Balans
In het interview met Sleutelstad vertelt hij erover. “In de stad werd ik er vaak op aangesproken. En ik sprak veel met studenten en verhuurders. Je merkt dat het leeft. Er is veel aan de hand.” Hij maakt zich enigszins zorgen over de hoeveelheid panden die verkocht worden door particuliere verhuurders, en daarom niet meer beschikbaar zijn voor kamerbewoning. “Dan worden het koopwoningen. Op zich is daar niet zo heel veel mis mee, maar de balans moet niet doorslaan.” De afname in aanbod van midden- en vrijesectorwoningen komt volgens hem voor het overgrote deel door de landelijke nieuwe wetten. “Die hebben veel grotere impact dan lokale maatregelen.”
Journalist Casper Chaudron in gesprek met CDA-wethouder Julius Terpstra van bouwen en wonen.
Lobby
Terpstra beloofde afgelopen april om samen met de andere studentensteden op te trekken om aandacht van de minister te vragen voor deze ontwikkelingen. Ook wilde hij kijken hoe het uitponden gestopt kan worden. Dat is het verkopen van huurwoningen. “Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken naar monumentenopslag.” Verhuurders mogen dan een hogere prijs vragen voor woningen die een monument zijn.
Verhuurders en ook demissionair minister Mona Keijzer zien er wel wat in om weer meer mogelijkheden toe te staan voor tijdelijke huurcontracten. “Maar dat is nou net weer een route waarvan wij zeggen: daar worden we niet vrolijk van.”
Handhaving
Nadat alle overgangsregelingen recent waren afgelopen, schreef Terpstra aan de Leidse gemeenteraad dat nog maar 58 procent van de verwachtte verhuurdersvergunningen is aangevraagd, en slechts 34 procent van de omzettingsvergunningen voor verkamerde panden. “Dat moet echt omhoog”, zegt Terpstra die verrast is door de lage percentages. “Ik krijg altijd te horen dat verhuurders er geen moeite mee hebben, mits de aanvragen een beetje snel worden afgehandeld.”
Terpstra gaat ervan uit dat verhuurder in actie komen als ze zien dat de formele handhavingstermijn ingaat. “Wanneer dat zal zijn, is lastig te zeggen, omdat de termijnen per wijk verschillen. Maar na de formele handhavingstermijn kan de verhuurder een bestuurlijke boete krijgen.”
Huurbescherming
De gemeenteraad stelde voor de handhaving van de nieuwe vergunningsplicht geld beschikbaar voor extra capaciteit. In het uiterste geval kan de gemeente na bestuurlijke boetes een pand in beheer nemen. Het uitgangspunt is echter om eerst te kijken of legalisatie toch nog mogelijk is. Als dat niet het geval is, wordt het ingewikkelder. Een verhuurder moet dan van de gemeente stoppen met verhuren, terwijl de huurders niet voor niets een hele goede huurbescherming hebben. “Dat is wel een lastig spanningsveld”, ziet Terpstra. Vooralsnog denkt de wethouder dat het zo ver niet zal komen.
Nieuwbouw
Of het slim is om extra nieuwbouw na te streven, weet Terpstra nog niet precies. “Of het over tien jaar nog nodig is om extra studentenwoningen bij te bouwen is maar zeer de vraag.” Het doel van het huidige college om voor 2030 nog zo’n 2.700 studentenwoningen bij te bouwen, wordt in elk geval ruim gehaald.
Studentenkamerkopen.nl
Recent verscheen ook een nieuw initiatief op de Leidse huurmarkt. Studentenkamerkopen.nl van vastgoedondernemer Rik Gijtenbeek koopt studentenhuizen van verhuurders die ermee stoppen, om ze vervolgens op te knappen en per kamer te verkopen. Het eerste pand in Leiden wordt nu onderzocht. Omdat kopers gedeeld eigenaar worden van het pand, kunnen ze geen hypotheek krijgen. Ze moeten de vraagprijs van 150.000 tot 210.000 euro dus wel zelf kunnen betalen.
Terpstra: “Ik ben niet tegen het kopen van een studentenkamer en ga zoiets ook niet verbieden. Maar er moet ook ruimte zijn voor studenten die dit niet kunnen betalen. Het mag niet de hele markt overnemen.” Hij wordt er dus niet direct enthousiast van, maar snapt ook dat mensen naar andere mogelijkheden zoeken. “Fijn dat dit een uitkomst kan zijn voor de mensen die het kunnen betalen, maar laten we vooral inzetten op nieuwbouw en een lobby starten richting Den Haag.”
Deze productie is tot stand gekomen met steun van het Leids Mediafonds.
Leiden Nieuws Politiek HuurbeleidSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907