Bezoeker Zaeyn en stagiar Geraldine stellen samen de microscoop scherp tijdens het Weekend van de Wetenschap. (Foto's: Gerry van Bakel)

Weekend van de Wetenschap: proeven, ruiken en kijken

Darmbacteriën, het verschil tussen hagelslag en hagelslag en hoe ruik je ongezien dat er koffie in een flesje zit. Tijdens het Weekend van de Wetenschap was er van alles te ontdekken in Leiden. Kinderen konden kennismaken met hoe je zintuigen je iets vertellen, maar je ook kunnen misleiden.

Zaterdag en zondag trotseerden vele nieuwsgierigen de harde wind en regen om zich te verdiepen in darmbacteriën, bubbelthee maken en het onderscheiden van smaken. In Biopartner 1 op het Bio Science Park gaven docent-onderzoekers en stagiairs van Hogeschool Leiden tekst en uitleg bij hun onderzoek naar gezonde voeding. Kinderen mochten proeven, ruiken, door de microscoop kijken en zelf bubbelthee maken.

Verslaggeefster Gerry van Bakel ging kijken en sprak met onderzoekers en bezoekers.

Umami
Docent-onderzoeker Laurie Mans gaf een workshop over proeven en smaken in wat achteraf door veel van de jonge bezoekers werd omschreven als de bioscoop in Biopartner 1. Mans is van de onderzoeksgroep Food, Health & Innovation aan de Hogeschool Leiden. Kinderen en eventuele ouders kregen van haar een chipje, wat umami-zout, zoetzure snoepjes, papier met bittere smaak en twee verschillende buisjes hagelslag om te proeven. Tussendoor vertelde Mans over het belang van ruiken bij proeven en hoe je brein wordt misleid.

“Als je denkt dat je een verschil moet proeven, dan proef je het ook”, zegt Mans, nadat ze had toegegeven dat de hagelslag in beide potjes precies dezelfde was. “Allebei melkchocola en zelfs uit een en hetzelfde pak hagelslag. Bovendien, als je net iets zoets hebt geproefd, lijkt het volgende wat je proeft automatisch minder zoet.”

Het stukje papier dat een bittere smaak in zich had, smaakte niet voor alle proefpersonen even bitter. “Dat komt omdat er heel veel receptoren bij betrokken zijn”, zegt Mans. ” In tegenstelling tot zoet en zuur. Je kunt best proeven dat grapefruit en spruitjes bitter smaken en toch aan dit papiertje met bittere smaakstof niks proeven.”

  • Laurie Mans en Angelic van der Aar van Hogeschool Leiden
    Laurie Mans en Angelic van der Aar van Hogeschool Leiden
  • De bijna 7-jarige Zaeyn
    De bijna 7-jarige Zaeyn
  • Geraldine van Essen is student Hogeschool Leiden
    Geraldine van Essen is student Hogeschool Leiden
  • Julia ruikt banaan en koffie
    Julia ruikt banaan en koffie
Advertentie

Leiden Onderwijs Wetenschap Kennismakers


Sleutelstad
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×