De Leidse student Jurian Calis was halvefinalist van het dertiende seizoen van Heel Holland Bakt. Vlak voor de finale moest hij de tent verlaten. Samen met Sleutelstad blikt hij terug op zijn deelname.
Speciaal voor het interview is Calis de keuken ingedoken. Hij is bezig met een Leidse slof, gedecoreerd met stoofpeertjescompote en opgespoten slagroom. “Ik had tijdens de afleveringen beloofd om een keer iets Leids te maken”, vertelt Calis. “Maar er kwam telkens niets waar ik iets Leids kon infietsen.”
Calis had al bedacht dat hij in de finale een Leids eerbetoon ging maken: een eclair met rabarbervulling en rood, wit glazuur. “Maar helaas was de finale niet aan mij gegund.” De slof met de Leidse kleuren is volgens Calis een perfect dessert voor de feestdagen. Het recept deelde hij met de redactie van Sleutelstad en staat onderaan dit artikel.
Hoogte- en dieptepunten
“Heel Holland Bakt is één grote zoete herinnering”, zegt Calis. “Het was fantastisch. De lol die zich achter de camera afspeelt en weer voor de schermen doorgaat.” Toch ging niet altijd alles even soepel. Zo heeft hij in de eerste week per ongeluk een rol deeg gestolen van medekandidate Roos. “Ze vroeg: wie heeft mijn rol gepakt, die ligt op een wit bord”, begint hij met vertellen. “En ik kijk naar rechts en ik zie dat witte bord en je voelt dan echt de grond onder je voeten wegzakken.” Uiteindelijk heeft het geen grote gevolgen gehad in de competitie.
De winnaar van het dertiende seizoen is Shai Rambaran. “Shai is zeker een terechte winnaar”, zegt Calis. Waarom Calis de finale niet heeft gehaald, ligt volgens hemzelf aan zijn doorzettingsvermogen in de halve finale. “Ik had best snel de handdoek in de ring gegooid bij de technische opdracht. Iets beter nadenken en opletten, dan was het misschien anders geweest”, vertelt Calis. “In retrospect: never lose hope.”
Trots
De aanmelding voor het programma was een spontane actie. “Tijdens mijn lunchpauze heb ik mij aangemeld”, vertelt Calis, “en poef, toen kwam ik steeds een ronde verder.” Zijn doel was om de eerste aflevering te overleven. Toen hij steeds verder kwam verschoof het doel naar de Scandinavische aflevering halen. Hij heeft een passie voor Zweden en kon het in deze aflevering tonen. Calis maakte een Kladdkaka, een Zweedse chocoladetaart. “Robèrt vond hem erg lekker. Hij maakte hem nog na bij ‘Tijd voor Max'”, vertelt Calis trots. “Wat boeit mij nou het meesterbakkerspeldje als ik de meesterbakker zelf heb geïnfluenced.”
Toen Calis nog een klein jongetje was, hielp hij zijn moeder vaak met het decoreren van haar taarten. “Ik vond kleien heel leuk, dus ik maakte altijd de figuurtjes van marsepein. Daarna ben ik zelf gaan bakken: koekjes, Zweedse kardemombroodjes en Zeeuwse bollussen.” De hobby verdween toen Calis op kamers ging, want de combimagnetron was niet geschikt. Tijdens covid heeft hij het weer opgepakt. “Later dacht ik gekscherend, ik meld me aan voor Heel Holland Bakt, en nu zitten we hier.”
Recept
Zoals beloofd, komt nu nog Jurians recept voor de Leidse slof, perfect voor de feestdagen.
Sloffenbodem
Amandelvulling
Stoofperen
Decoratie
Stoofperen, kan een dag van te voren
Sloffenbodem
Decoreren
Cultuur Leiden
Sleutelstad
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907