Locatie:

Sociëteit Minerva
Breestraat 50
Leiden

Wanneer:

Donderdag 19 mei van 15.00 tot 17.00 uur

Entree:

Gratis

Plantijnlezing: Is jouw sociëteit nog van deze tijd?

Op donderdag 19 mei 2022 vindt op Sociëteit Minerva de traditionele Plantijnlezing plaats. Dit jaar staat de vraag centraal: “Is jouw sociëteit nog wel van deze tijd?” Kutsal Yesilkagit, hoogleraar International Governance, en Floor Kist en Lucia Aarden, beide oud-presides van Minerva, geven antwoord op die vraag. Welke plaats hebben traditionele verenigingen in de hedendaagse samenleving? Hoe moeten leden van een besloten vereniging zich plaatsen in de huidige maatschappij? Een steeds bleker toekomstperspectief en een veranderende samenleving zetten hun kleine wereld onder druk. Aansluitend aan de lezing volgt een debat. Alle belangstellenden zijn van harte welkom, ook niet-leden van Minerva. De toegang is gratis, wel wordt gevraagd om aan te melden via bibliotheek@lsvminerva.nl.

De Plantijnlezing dankt haar naam aan de boekdrukker Christoffel Plantijn die in 1582 naar Leiden kwam en zijn bedrijf vestigde op Breestraat 50, op de plek waar nu de Sociëteit van LSV Minerva is gevestigd. Zijn universiteitsdrukkerij in Leiden werd de eerste wetenschappelijke uitgeverij en boekhandel van Nederland. Een in 1965 door Koninklijke Brill aangebrachte gedenksteen in de Vrouwensteeg is hier een zichtbare herinnering aan. Sinds 2015 organiseert de Vereniging ‘Sociëteit Minerva’ samen met de Commissie voor de Bibliotheek van de Leidse Studentenvereniging ‘Minerva’ jaarlijks een voor iedereen toegankelijke actuele lezing als ode aan het waardevolle en voor Leiden kenmerkende vrije woord.

 

Gepubliceerd: 18 mei 2022Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×