Locatie:

Museum De Lakenhal, Oude Singel 32 in Leiden

Wanneer:

5 juli t/m 31 juli

Entree:

12,50

Kleinste kunstwerk ter wereld in Museum De Lakenhal

Tot en met 31 juli 2022 is in Museum De Lakenhal in Leiden het kleinste kunstwerk ter wereld opgesteld: een 3D-geprint beeld van Rembrandt van Rijn, gemaakt door beeldhouwer Jeroen Spijker met onderzoekers van de Universiteit Leiden.

Ter ere van Leiden European City of Science 2022 heeft Jeroen Spijker samen met natuurkundigen van de Universiteit Leiden een micro-standbeeld van Rembrandt gemaakt van polymeer met een laag van platina. Het is slechts 28 micrometer hoog, ongeveer een derde van de dikte van een mensenhaar, en gemaakt met een 3D-printer. “Daarmee is dit het kleinste kunstwerk ter wereld”, verklaart Jeroen Spijker.

Van 5 t/m 31 juli 2022 is het beeldje in Museum De Lakenhal in Leiden opgesteld en kunnen bezoekers ervaren dat het met het blote oog niet te zien is. Het beeldje wordt gepresenteerd in de zaal waar ook schilderijen van Rembrandt hangen. Ook is een korte film over het maakproces te bekijken.

Kunst uit het lab
Spijker werkte samen met dr. Daniela Kraft en dr. Rachel Doherty van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden. De basis was een bronzen beeld van Rembrandt dat Spijker eerder maakte. Dat beeld is digitaal gescand en vervolgens zo klein mogelijk geprint met een 3D-printer. Jeroen Spijker: “Ik wilde een beeld realiseren dat ik nog kon accepteren als kunstwerk met mijn signatuur. Nog kleiner zou te veel vervormingen opleveren.”

Voor de Universiteit Leiden was dit niet het eerste miniatuurwerk. In 2020 maakte de onderzoeksgroep van Kraft en Doherty met dezelfde 3D-printer de kleinste boot ter wereld die zelfs kon varen. Deze was net iets groter dan Rembrandt, namelijk 30 micrometer.

Zulke kleine creaties zijn niet alleen leuke uitdagingen, maar helpen ook wetenschappelijk onderzoek. Kraft en Doherty onderzoeken microzwemmers: microscopisch kleine deeltjes die zelfstandig door een vloeistof bewegen. Zij printen deze microzwemmers zelf met een heel nauwkeurige 3D-printer. ‘Met het Rembrandt-project leren we wat de grenzen van onze apparaten zijn,’ zegt Doherty. “Hoe klein kunnen we printen?”

Feest voor families
Op vrijdag 15 juli, de verjaardag van Rembrandt van Rijn, trakteert Museum De Lakenhal op gratis entree met dank aan de gemeente Leiden. Jeroen Spijker is dan in het museum aanwezig om te vertellen over zijn kleinste kunstwerk.

Voor families met kinderen is er de hele dag van alles te doen. Tijdens het kindercollege leren kinderen om een heuse Rembrandt-expert te worden. In het Open Atelier wordt de workshop Rembrandt op z’n kop gegeven, of volg het Familiespoor, een spannende ontdekkingstocht door het museum. Natuurlijk is er voor iedereen iets lekkers. Want wie jarig is, trakteert.

Het hele programma en gratis tickets zijn te vinden op lakenhal.nl/rembrandtfeestje.

Gepubliceerd: 7 juli 2022Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×