Locatie:

Scheppingskerk
Van Poelgeestlaan 2
Leiderdorp

Wanneer:

Dinsdag 13 februari van 19.30 tot 23.00 uur

Entree:

leden gratis -niet leden 8,00 euro

Japan op de gevoelige plaat

Dinsdag 13 februari om 20.00 uur geeft Max Put bij Kunstkring Leiderdorp een lezing over de 19e eeuwse foto’s uit de Japanse Kurokawa Collectie.

Begin maart 1854 verschenen de Amerikanen voor de tweede keer voor de kust van Japan met een squadron oorlogsschepen om het land te dwingen zich open te stellen voor handel met het westen. De fotograaf Eliphalet Brown was meegestuurd om de gebeurtenissen vast te leggen op de gevoelige plaat. Tijdens de ‘onderhandelingen’ meldde een gedistingeerd ogende Japanse heer zich bij Eliphalit, die hem met hulp van een tolk tot zijn verbazing vroeg of hij bromium of jodium gebruikte voor zijn fotografische platen. Fotografie bleek al zo’n vijf jaar eerder via de Nederlandse handelsvestiging op Deshima bij Nagasaki in Japan te zijn geïntroduceerd.

Op dit moment heeft Japanmuseum SieboldHuis een tentoonstelling van 19e-eeuwse Japanse foto’s uit een van de grootste particuliere collecties op dit gebied ter wereld. De tentoonstelling biedt een fascinerend overzicht van de stormachtige ontwikkeling van de fotografie in Japan. Buitenlandse fotografen vestigden succesvolle studio’s in Yokohama, hét centrum van de handel met het westen. Zij kregen al snel concurrentie van Japanse fotografen.

Max Put laat in de lezing kennismaken met deze kleurrijke pioniers van de Japanse fotografie. De foto’s geven een boeiend beeld van een land dat enerzijds een sprookjesachtig middeleeuws rijk leek, maar zich in dezelfde periode razendsnel ontwikkelde tot een ‘moderne’ natie.

Gepubliceerd: 6 februari 2024Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×