900 jaar Pieterskerk lezingen

De Pieterskerk Leiden viert haar 900-jarig jubileum. Als onderdeel van het jubileumjaar organiseert de Pieterskerk Leiden i.s.m. Studium Generale een aantal lezingen. Deze lezingen worden op Sleutelstad TV uitgezonden op zondagen vanaf 17.00 uur op tv via kanaal 46 (Ziggo), kanaal 1421 (KPN) en online sleutelstad.nl/tv.

Zondag 23 januari 2022
Het Leidse stadsarchief en de Pieterskerk Leiden - door Ariela Netiv
Terugkijken kan hier.

Ariela Netiv is directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken, de erfgoedinstelling die onder meer de archieven van Leiden beheert. In de archieven zijn vele bijzondere archiefstukken uit de 900-jarige geschiedenis van de Pieterskerk Leiden bewaard gebleven. In haar lezing zal Ariela Netiv vertellen over unieke archiefstukken over de Pieterskerk Leiden en hun betekenis in de geschiedenis van het monument en de stad.

Zondag 6 februari 2022
Johanna de la Court: sociale geschiedenis en vrouwengeschiedenis - door Ariadne Schmidt
Terugkijken kan hier.

Dr. Ariadne Schmidt is bijzonder hoogleraar stadsgeschiedenis, in het bijzonder van Leiden, aan de Universiteit Leiden. Zij is gespecialiseerd in sociale geschiedenis en vrouwengeschiedenis. In haar lezing vertelt zij het bijzondere verhaal van de 17e-eeuwse Leidse Johanna de la Court. Haar begrafenis in de Pieterskerk Leiden bracht haar weer onder één dak met Adriaan Heereboord, de echtgenoot met wie zij nooit gelukkig is geweest.

Zondag 20 maart 2022
Pieter de Ring: een culinaire historie - door Charlotte Kleyn
Terugkijken kan hier.

Charlotte Kleyn is culinair historica en conservator van de Gastronomische Collecties bij Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Zij is tevens bekend van het culinaire radioprogramma Mangiare op NPO Radio 1. Aan de hand van de rijke stillevens van de Leidse schilder Pieter de Ring (1615/20-1660), die in de Pieterskerk Leiden werd begraven, vertelt Charlotte Kleyn over de historische gastronomische cultuur in het Nederland van de 17e eeuw.

Zondag 24 april 2022
Kerkinterieurschilderijen van de Pieterskerk in de museumcollectie - door Jori Zijlmans
Terugkijken kan hier.

Dr. Jori Zijlmans is conservator geschiedenis van Museum De Lakenhal in Leiden. In haar lezing vertelt zij over kerkinterieurschilderijen van de Pieterskerk Leiden in de museumcollectie (Van Steenwijck, Ringeling, Van Borssom). Dit naar aanleiding van de recente aankoop op een veiling van een zeventiende-eeuws kerkinterieur van Anthonie van Borssom door Museum De Lakenhal. Daarbij zal Zijlmans ook andere geschilderde kerkinterieurs, die bekend zijn van de Pieterskerk Leiden, betrekken. Ook de voor Leiden historisch befaamde namen uit het Leids Ontzet komen aan de orde: burgermeester Van der Werf (1529-1604) en zijn familie, het vaandel van Jan van der Does (1545-1604) en het rouwbord van Willem Corneliszoon van Duyvenbode (1542-1616).

Zondag 29 mei 2022
De bouwgeschiedenis en de Pieterskerk Leiden als ‘prefab’ monument - door Merlijn Hurx
Terugkijken kan hier.

Dr. Merlijn Hurx is docent kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en is gespecialiseerd in de architectuurgeschiedenis. In 2016 werd de publicatie van zijn proefschrift beloond met de Karel van Manderprijs, voor de beste architectuurhistorische publicatie in Nederland van 2011-2015. Dr. Hurx vertelt in zijn lezing over de verrassende bouwgeschiedenis van de Pieterskerk Leiden, waarin innovatieve bouwmethoden een grote rol hebben gespeeld.

Zondag 5 juni 2022
De vele perspectieven op 900 jaar Pieterskerk Leiden - door Ward Hoskens
Terugkijken kan hier.

Ward Hoskens is conservator van de Stichting Pieterskerk Leiden en promoveert op een onderzoek naar de Pieterskerk Leiden in de moderne tijd. Ter afsluiting van de reeks Pieterskerklezingen neemt hij de vele perspectieven op de geschiedenis van de Pieterskerk Leiden in beschouwing. Dit doet hij aan de hand van de onderwerpen van de lezingen, actuele discussies en de thema’s uit zijn promotieonderzoek, zoals de omgang met het verleden en – de beleving van – (dis)continuïteit.

Programmamakers:
Pieterskerk Leiden i.s.m. Studium Generale

Bekijk de video's van 900 jaar Pieterskerk lezingenStudio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×