De viruszomer

Hoe staan we ervoor, na een half jaar corona? Daarover praat Frank Steenkamp deze zomer met interessante Leidenaren: van huisarts tot hoogleraar en van schoolhoofd tot vaccinonderzoeker. Een gesprek over persoonlijke ervaringen, nieuwe inzichten en de grote en kleine vragen voor de komende tijd. Elke dinsdag van 17.00 tot 18.00 uur op 107.5 FM, op Ziggo kanaal 46 of via www.sleutelstad.nl.

Op dinsdag 25 augustus is alweer de zesde en voorlopig laatste uitzending van De Viruszomer. Onze gast is dan Evi van der Meer, directeur van basisschool De Singel. Ze verdiende haar sporen in Den Haag en kreeg met de basisschol Het Palet een erkenning als ‘excellente school’. In Leiden kreeg ze door de coronacrisis te maken met nieuwe uitdagingen. Hoe verging het leerlingen en docenten? Valt er nog veel te repareren – ook aan leerachterstanden? En wat verwacht ze van het nieuwe schooljaar dat bijna begint?

De eerste uitzending van De Viruszomer was op dinsdag 21 juli. Te gast was de Leidse wetenschapsjournalist Maarten Keulemans. Voor de Volkskrant heeft hij sinds januari alle ontwikkelingen rond het virus gevolgd en voor het volk uitgelegd. Een voortdurende zoektocht naar betrouwbare feiten en eerlijke voorspellingen. Met soms hevige debatten, over mondkapjes bijvoorbeeld. Keulemans vertelde er levendig over.

Op 28 juli was de beurt aan epidemiologiehoogleraar Frits Rozendaal van het LUMC. We spraken hem ook al in april, toen de coronacrisis nog vers was. Hij legde toen uit waarom zangkoren en volle stadions een bron van besmettingen zijn. Maar er is alweer veel gebeurd. Rozendaal blikte met ons terug én vooruit. En hij ging in op de vraag hoe we een tweede lockdown kunnen voorkomen.

Op 4 augustus vertelde viroloog Eric Snijder over de jacht op zwakke plekken van het coronavirus. En op 11 augustus was D66-kamerlid Jan Paternotte onze gast op de avond voor het ingelaste kamerdebat over de coronacrisis. Als luchtvaartspecalist vraagt hij al sinds juni om scherpere controle bij reizigers uit risicogebieden.

Bij de vijfde aflevering van De Viruszomer, op 18 augustus, kwam de Zoeterwoudse huisarts Annelies Kortmann vertellen over haar ervaringen in coronatijd. Over de diensten die ze in een 'maanpak' draaide op de corona-spoedpost in Leiderdorp, maar ook over de kunst om alle andere zorg voor patiënten overeind te houden.

De research voor dit radioprogramma is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds 

 

Programmamakers:
Frank Steenkamp

Bekijk de video's van De viruszomerStudio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×