Het Verdwenen Vliegveld

Wat was er zo geheim aan het Marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk dat het jarenlang volledig van de kaart was gepoetst alsof het niet bestond? In de vijfdelige documentaireserie ‘Het Verdwenen Vliegveld’ gaan de makers op zoek naar het antwoord op deze vraag. De documentaire vertelt voor het eerst het verhaal van het marinevliegkamp tijdens de Koude Oorlog.

Ruim drie miljoen mensen hebben het voormalige marinevliegkamp bezocht voor de musical Soldaat van Oranje, die speelt in een van de hangaars. Slechts weinig mensen weten welke rol het in 2006 gesloten vliegveld speelde tijdens de Koude Oorlog. Aan deze jarenlange periode van gewapende vrede kwam officieel een einde in december 1991, nu dertig jaar geleden.

‘Het Verdwenen Vliegveld’ gaat op zoek naar dat onbekende verhaal, door met oud-marinepersoneel terug te gaan naar de plekken waar ze hebben gewerkt en samen met hen op zoek te gaan naar de sporen van de Koude Oorlog.

Aan het woord komen onder andere de laatste commandant, de eerste vrouwelijke TACCO (tactical coordinator) ter wereld en twee dames van het vrouwenvredeskamp die hier buiten de hekken in najaar 1982 protesteerden tegen kernwapens. Met medewerking van eigenaren en gebruikers is gefilmd op bijzondere, niet-toegankelijke locaties, zoals de verkeerstoren, de munitiebunkers, de damesbarakken en het Valkenhorstheater waar de hele omgeving kwam feesten. Tot verrassing van de makers bleken in alle bezochte gebouwen nog sporen uit die tijd te vinden, variërend van achtergelaten instructies tot nog werkende apparatuur.

‘Het Verdwenen Vliegveld’ vertelt niet alleen het verhaal van de opsporing van Russische onderzeeërs en van protesten tegen de mogelijke inzet van kernwapens, maar ook van het sociale leven in het vliegkamp en de emoties rond de onverwachte sluiting.

27 december: aflevering 1 - De laatste commandant
28 december: aflevering 2 - Vliegklaar
29 december: aflevering 3 - Leven in een dorp
30 december: aflevering 4 - Kat en muis
31 december: aflevering 5 - Het atoomwapen

Uitzendtijd:
13.00 uur

Programmamakers:
Ruurd Kok en Kleef & Koop

Bekijk de video's van Het Verdwenen VliegveldStudio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×