Nico van der Meel en Carolien Devilee over Concert met Wereldpremière door William Byrd Vocaal Ensemble (Bij Sleutelstad Cultuur: 2024-04-13)

Voor wie ik liefheb…

De Leidse componist Carolien Devilee en dirigent Nico van der Meel vertellen over de nieuwe koormuziek van Devilee die in première gaat tijdens het concert “Voor wie ik liefheb” van het William Byrd Vocaal Ensemble (20, 21 en 28 april 2024). Het gaat om drie koorstukken bij drie gedichten. Devilee verklankt de teksten in haar muziek, waardoor ze de betekenis van de teksten probeert te versterken. Of zoals Van der Meel zegt over het eerste stuk: “De sfeer is echt heel goed getroffen”.

Het programma is samengesteld uit koormuziek van alleen vrouwelijke componisten door de eeuwen heen.  Ze waren het er over eens bij het William Byrd Vocaal Ensemble. “We moeten nu eindelijk eens een programma met vrouwelijke componisten doen.” Volgens dirigent Nico van der Meel niet voor niets: “Er moet iets ingehaald worden”. De bekende componisten uit de klassieke muziek zijn vrijwel allemaal mannen. Maar vrouwelijke componisten zijn er altijd geweest. De Leidse componist Carolien Devilee legt het uit: “Vrouwen schreven wel muziek, maar het werd niet uitgegeven. Het werd niet serieus genomen. Het mocht alleen in de huiskamer worden uitgevoerd.” Van der Meel vult aan: “Het werk van Clara Schuman-Wieck is wel al langer bekend en uitgevoerd. Maar veel van haar werk is waarschijnlijk uitgegeven de naam van haar man Robert Schuman.”

Tijdens het concert klinkt muziek van vrouwelijke componisten van de 16e eeuw tot vandaag de dag. Een reis door de muziekgeschiedenis.

 

Bekijk alle video's van Sleutelstad Cultuur.

Gepubliceerd: 13 april 2024Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×