Roemeense volkskunst bij Wereldwinkel

De Wereldwinkel Leiden heeft sinds kort contact met de importeur Ecoromania. Deze importeur koopt op basis van eerlijke handel handbeschilderde eieren in Roemenië. Een typisch staaltje van Roemeense volkskunst, overgebracht van generatie op generatie. Roemenië is een gastvrij, prachtig, maar ook straatarm land. Ecoromania steunt de boeren, ambachtslieden en bedrijfjes door advisering, technische assistentie, training, vooruitbetaling en bemiddeling van kredieten. Een goede reden voor Wereldwinkel Leiden om met deze importeur te gaan samenwerken.

Voor de maand maart is het thema “Vogels en eieren” gekozen. Naast de handbeschilderde eieren uit Roemenië en kisiistenen eieren uit Kenia zijn er deze maand houten vogels uit Argentinië en gietijzeren eenden, flamingo’s en ganzen uit India te bewonderen. De betovering van het ei… Oorsprong van het leven, kern van voortbestaan. Reeds eeuwenlang is het ei symbool van vruchtbaarheid, van vriendschap, liefde en geluk. Het ei met zijn magische vorm en belofte voor nieuw leven is al duizenden jaren het zinnebeeld van de wedergeboorte. Teer en kwetsbaar, maar ook de kracht, de vitaliteit van het nieuwe leven. Vierduizend jaar geleden verfden de Chinezen al eieren, ter gelegenheid van de viering van het lentefeest en de geboorte van een kind. In West – Europa trof men voor het eerst in een Romeins – Germaans kindergraf uit de vierde eeuw na Christus beschilderde hoedereieren aan, die hoop op nieuw leven symboliseerden.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×