Erika van de Bilt leidt het veld voor Iris Wullems en Eva Janssen op de 3000 meter tijdens de Gouden Spike 2001.

Atletiekunie geeft Gouden Spike extra steun

Het eerste record voor de 31ste editie van de Gouden Spike is al binnen. Een ongekend aantal topatleten meldde zich aan voor de vierde wedstrijd van het Nationaal Baancircuit op 8 juni op sportpark De Leidse Hout. Topfavoriet voor de hoofdprijs zijn werper Rutger Smith en een hele batterij aan nationale en internationale sprinttoppers onder leiding van Troy en Caimin Douglas. De Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) beloonde de organisatie van Leiden Atletiek deze week bovendien met een extra stimulans: fikse premies voor iedereen die voldoet aan de richtprestaties voor de Europese kampioenschappen in München en/of de wereldjeugdkampioenschappen in Kingston (Jamaïca).

De sprint zal dit jaar garant staan voor minstens drie absolute hoogtepunten. Nog geen twee weken geleden lanceerde de KNAU een speciaal project rond de 4×100 meter estafette voor mannen. Met onder andere Troy Douglas (halve finalist WK Edmonton) en Patrick van Balkom (brons WK indoor 2001) is een plan opgesteld dat moet leiden tot deelname aan de Olympische Spelen in 2004, een finaleplaats bij de WK in 2003 en mogelijk zelfs een medaille bij de Europese kampioenschappen deze zomer in Duitsland. Het eerste optreden van de estafetteploeg is zaterdag, bij de wedstrijden om de Gouden Spike. Bijzonder toepasselijk, want precies vier jaar geleden won de nationale estafetteploeg in Leiden de felbegeerde Asics trofee. Luttele maanden later stonden ze in Boedapest in de finale van de Europese kampioenschappen! Anno 2002 kampen enkele van de sprinters met lichte blessures. In plaats van Patrick van Balkom en Martijn Ungerer zullen daarom Caimin Douglas en Timothy Beck lopen, samen met Troy Douglas en Virgil Spier. Dit zijn bepaald vervangers van formaat: Beck is niet alleen olympiër in de bobslee maar met een tijd van 10.4 achter zijn naam ook razendsnel. En Caimin Douglas kwam drie weken geleden nog maar 0,04 seconde tekort om het nationaal record van 10,19 van naamgenoot Troy (geen familie) te verbeteren. Sterke Engelse tegenstand De Nederlanders zullen hun beste beentje dan ook voor moeten zetten. De KNAU liet namelijk als sparringpartner vier jonge sterren overkomen uit Engeland, de leidende Europese sprintnatie van dit moment. Het zijn Tyrone Edgar (100 meter in 10,17), Dwayne Grant (10,22), Daniel Plummer (10,38) en Darren Chin (10,54). Deze week liepen ze nog laag in de 39 seconden. Ter vergelijking: de Nederlandse EK-richtprestatie staat op 39,40, een tijd die door het nationale viertal voor het laatst werd gelopen in 1998. Toen was het 39,04, natuurlijk in … Leiden (sneller nog dan bij de EK in Boedapest!). Al deze snelle mannen komen natuurlijk ook individueel in actie, wat zal leiden tot één van de snelste 100 meters ooit op Nederlandse bodem. Vergelijkbare concurrentie krijgen de leidende Nederlandse sprintsters Jacqueline Poelman en Pascal van Assendelft. De Engelse Lisa Miller (vorig jaar zilver bij het EK jeugd in Italië) zocht speciaal de Gouden Spike uit voor geschikte tegenstand. Werpgeweld Buitenlandse concurrentie werd ten slotte door Leiden Atletiek en de Gouden Spike aangetrokken voor een spectaculair nummer dat desondanks doorgaans minder in het oog loopt. Thuisfavoriet Ronald Gram (dit jaar al 69,89) is namelijk op jacht naar het Nederlandse record van 70,89 meter. Fransman Reibel en de Duitser Kubera (beiden 70 meterwerpers) moeten hem daartoe opjutten. Voor de absolute top hoeven we echter niet buiten de landsgrenzen te zoeken. Vorige week toonde Rutger Smith uit Groningen in Hengelo aan dat er met hem deze zomer terdege rekening gehouden dient te worden. Met vijf persoonlijke records op rij, de laatste 20,39 meter ver, stoomde hij de top-10 van Europa binnen. De regerend wereldjeugdkampioen is bovendien een begenadigd discuswerper. Hij zal in Leiden daarom op beide onderdelen in actie komen. Limieten en richtprestaties Sowieso staat er in Leiden altijd veel op het spel voor de nationale topatleten. Er resteert nog ruim een maand voor het behalen van richtprestaties en limieten van internationale toernooien. De KNAU stimuleert dat in Leiden – al vijf jaar de grootste wedstrijd van het Nationaal Baancircuit – met speciale premies. Talenten die voldoen aan de richtprestatie voor de wereldjeugdkampioenschappen, volgende maand op Jamaica, krijgen 125 euro. In Leiden zijn vrijwel alle kandidaten voor die WJK-ploeg present: atleten die al zeker zijn (zoals 800 meterloopster Najla Jaber, springer Robert-Jan Jansen, meerkampster Laurien Hoos en discuswerper Erik Cadée), maar ook zij die al heel dichtbij kwamen (sprinter Maarten Heisen/100 meter, werpster Denise Kemkers/kogelstoten en sprintster Joan van den Akker/100&200 meter). Voor senioren die naar de EK in München mogen, ligt zelfs het dubbele bedrag (250 euro klaar). Dus voor atleten als Smith, hordenloopster Judith Vis en kogelslingeraarster Debby van der Schilt, die al zeker zijn van uitzending. Maar ook voor wie de richtprestatie in Leiden voor het eerst scoort. Diverse atleten komen juist dáárvoor naar de Gouden Spike, bijvoorbeeld de hordenlopers Robin Korving (brons bij het EK `98, nu terugkomend van een blessure), Marcel van der Westen en Gregory Sedoc. Maar ook polsstokhoogspringer Laurens Looije heeft natuurlijk die ambitie. In 1997 (drie jaar voor Korving) won hij de Gouden Spike met een prestatie van 5,65 meter – precies wat nu nodig is voor uitzending naar München (Looije ging dit jaar al over 5,60 meter). Leids-regionaal Voor de regionale atletiek is de Gouden Spike, vijf weken na de Ter Specke Bokaal in Lisse, natuurlijk een absoluut hoogtepunt. Vooral het organiserende Leiden Atletiek doet altijd flink van zich spreken. De club zit in de lift: zowel de dames als de heren acteren in de eredivisie van de clubcompetitie en de mannen doen volgende week zelfs mee voor het landskampioenschap. Omdat ze herstellende zijn van blessures haakten Martijn Ungerer en Erika van de Bilt in de laatste week helaas af. Dat is bepaald geen gebrek aan betrokkenheid, want net als Kamiel Maase zullen ze zaterdag acte de présence geven op de baan. Bijvoorbeeld om hun clubgenoten aan te moedigen, zoals slingeraar Gram (een pupil van Manfred Sahner uit Hazerswoude). Op de 400 meter is Leiden Atletiek eveneens goed vertegenwoordigd met drie pupillen van Martin Huizing: Roel van Ree, Ger Wessel en Wouter Spreij. Van Ree staat met 48,08 tweede op de nationale ranglijst 2002. Hij zal de strijd aanbinden met Rikkert van Rhee, de ongenaakbare nummer één van dit moment (in Leiden onder de 47 seconden?). Bob Keus en Robert Lathouwers hebben echter hard gewerkt om in Leiden fit en in vorm hun seizoensdebuut te maken op het loodzware onderdeel. Lathouwers is in de race voor een ticket naar Jamaica. Op alle 25 onderdelen is – een maand voor de Nederlandse kampioenschappen – de nationale top present voor dé generale repetitie. En dat maakt het de KNAU opnieuw makkelijk: zij wees de Gouden Spike aan als selectiewedstrijd voor de ploeg die over twee weken in actie komt in de Europa Cup voor landenploegen! Het hoofdprogramma van de Gouden Spike begint om 13.00 aan de Anthony Duijcklaan bij de Leidse Hout. Maar vergeet het sterkbezette kogelslingeren niet, dat om veiligheidsredenen vooraf wordt afgewerkt vanaf 10.30 (mannen 11.45). De entree van de Gouden Spike is gratis.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×