WiFi-project Leiden enthousiast onthaald

Vooral basisscholen zijn geïnteresseerd in het project Wireless Leiden, waarbij de hele stad razendsnel draadloos kan internetten. Dat schrijft Webwereld vandaag. Wireless Leiden is een initiatief van drie mensen die in Leiden een WiFi-netwerk (wireless fidelity) willen aanleggen. WiFi, dat eigenlijk is ontwikkeld als draadloos netwerk voor bedrijven met veel computers, werkt met radiofrequenties die ook door magnetrons en afstandbedieningen worden gebruikt. WiFi is sneller dan het umts-netwerk dat in veel landen wordt gebouwd.

Het Leidse basisonderwijs heeft eerder geprobeerd snel internet te krijgen. Toen keken de scholen samen met KPN naar een glasvezelnet, maar dat bleek onbetaalbaar. “Voor 100 à 200 euro heb je een kastje met antenne onder je dak hangen dat als zender/ontvanger functioneert en tegelijk doorgeefstation is voor signalen van en naar anderen”, legt Huub Schuurmans een van de initiatiefnemers uit in het dagblad Trouw. Om het netwerk aan te leggen gebruiken de drie initiatiefnemers eigen geld. “Op den duur zijn er andere bronnen nodig”, erkent Rudi van Drunen, de derde bedenker. Voor het verzorgen van de internetverbinding zijn de drie heren nog wel op zoek naar een bedrijf dat die dienst wil leveren. “Wij willen alleen een infrastructuur aanleggen, zoals gemeenten wegen langs huizen leggen”, aldus Van Drunen. Als het project echt uitgevoerd wordt, is Leiden de eerste Nederlandse gemeente waar alle huishoudens een snelle draadloze internetverbinding hebben.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×