Tientallen aanhoudingen in omvangrijke fraudezaak

De politie in Leiden heeft een omvangrijke fraude met bankgiro-overschrijvingskaarten opgelost. Er zijn 35 personen aangehouden die fungeerden als zogenoemde katvangers. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Bij deze vorm van fraude worden gestolen overschrijvingskaarten zodanig bewerkt dat een groot geldbedrag naar de rekening van een katvanger wordt overgemaakt. De crimineel, van wie de identiteit onbekend blijft, pint direct het geld. De katvanger, die zijn rekening ter beschikking stelt, krijgt een aantrekkelijk percentage van de winst.

De politie ging op onderzoek uit na 85 aangiften van valsheid in geschrifte van vooral bedrijven en instellingen. In sommige gevallen reageerden bankinstellingen of bedrijven alert en boekten zij het bedrag van de valse overschrijving direct terug. Hierdoor is het schadebedrag ruim 127.000 euro. De fraudeurs poogden voor 600.000 euro te verduisteren. Volgens de politie zijn achter de katvangers ronselaars van katvangers en vervalsers van overschrijvingen aan het werk. Het onderzoek draagt bij aan de opsporing van deze groep. Informatie daarover is inmiddels doorgegeven aan het Interregionaal Fraude Team. Dit team analyseert financiële informatie en verzamelt bewijzen tegen de criminelen die achter de schermen opereren. De aangehouden katvangers zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden. “De maximale straf voor valsheid in geschrifte en oplichting is zes jaar gevangenis. Bovendien kan het gebeuren dat, wanneer de gedupeerde bedrijven de geleden schade gaan terugvorderen bij de katvanger, hij of zij de rest van zijn leven aan het terugbetalen is”, aldus een woordvoerder van de politie.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×