Eerste studenten nieuwe politie-opleiding aan de slag

Maandag beëdigt korpschef Ries Straver in het districtsbureau van de politie Leiden-Voorschoten de eerste zestien studenten die voor het korps Hollands Midden in augustus begonnen zijn met de nieuwe politie-opleiding. Na twaalf weken studeren op het politie-instituut in Den Haag starten de zestien nu met de eerste twaalf weken werkend leren in twee districten van Hollands Midden, dat van Leiden-Voorschoten en dat van de Rijn-en Veenstreek (Alphen en omgeving).

Het politieonderwijs is dit jaar ingrijpend veranderd. De nieuwe opleiding is vooral gericht op leren op de werkplek. Er is gekozen voor een duaal stelsel. De studenten zitten afwisselend twaalf weken op school en werken twaalf weken in het korps. De opleiding duurt vier jaar. Daarna zijn de studenten volledig geschoold en inzetbaar als allround politieagent.

De zestien politiestudenten gaan in hun eerste leerwerkperiode aan de slag in Alphen aan den Rijn, Alkemade, Leiderdorp, Leiden en Voorschoten en richten zich op de onderwerpen ‘Toezicht Publiek Domein’ en ‘Toezicht gericht op de verkeersveiligheid’. Ze werken samen met hun praktijkcoaches en de andere collega’s uit het team. Ze volgen bijvoorbeeld een briefing, houden toezicht op een markt, geven preventie-adviezen, passen EHBO toe, regelen het verkeer of schrijven bekeuringen uit. Als ze dat allemaal onder de knie hebben, leggen ze voor die twee onderwerpen een examen af. Daarna kunnen ze voor die onderdelen zelfstandig worden ingezet in de dagelijkse politiepraktijk. Hoe verder de opleiding vordert, hoe breder inzetbaar de studenten worden.

Het nieuwe politieonderwijs betekent ook dat het politiediploma vergelijkbaar is geworden met de andere diploma’s in Nederland. Daardoor ontstaat er een grote kans op in- en uitstroom tussen de politie en andere sectoren op de arbeidsmarkt. Dit jaar beginnen voor het politiekorps Hollands Midden in totaal 46 mensen aan de nieuwe politieopleiding. Naar verwachting zullen dat er volgend jaar zestig zijn.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×