Atelier van verstandelijk gehandicapten geopend

Vrijdagmiddag om 15.30 uur opent Hans Buijing, wethouder van Welzijn, Ouderen, Wonen en Zorg het nieuwe atelier “Uit de Kunst” aan de Hogewoerd 164 te Leiden. Het atelier herbergt een keramiek- en kaarsenmakersgroep van verstandelijk gehandicapte mensen. Vanaf 15.00 uur zijn er demonstraties, waaronder draaien op de schijf, decoreren en kaarsen dompelen.

Het bijzondere atelier, dat een onderdeel vormt van de Gemiva-SVG groep, is bijzonder omdat de 20 keramisten en kaarsenmakers die er werken verstandelijk gehandicapt zijn. De naam Uit de Kunst verwijst naar het vakmanschap en de kwaliteit die kenmerkend zijn voor de gemaakte producten. In het keramiekatelier vervaardigt men op ambachtelijke wijze serviezen en schalen die worden voorzien van kleurrijke, op het dagelijkse leven geïnspireerde decoraties. Daarnaast wordt er veel tijd besteed aan de kunstzinnige ontwikkeling, waarbij ruimte gegeven wordt om beelden, vazen en objecten te ontwerpen en uit te voeren. De opzet is dat iedere keramist binnen het atelier zijn eigen specialiteit, voorkeur en talent ontwikkelt. Binnen het kaarsenatelier worden naast de klassieke dompelkaars veelal kaarsen gemaakt die opvallen door hun bijzondere vorm en kleurstelling. De kaarsenmakers werken zo zelfstandig mogelijk aan het vervaardigen van sprookjes- en scherfkaarsen. Verder worden er kandelaars en tuinkaarspotten met een kleurige mozaïektechniek gemaakt. Alle producten worden verkocht in de galerie die verbonden is aan de ateliers. Hier is iedereen welkom, om iets te kopen of alleen maar te kijken. Vanwege de feestelijke opening is er in het Stadsbouwhuis momenteel een expositie te zien van het werk van Martha Meelker en Hans Neuteboom.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×