Vervuiling rond wijkcontainers aangepakt

Wethouder Rogier van der Sande (Financiën, Stedelijk Beheer en Wijkbeheer) start vrijdagmiddag om 14.30 uur in de Robijnstraat een grote campagne waarmee een einde moet komen aan de rommel rondom wijkcontainers. Niet alleen voorziet hij de wijkcontainers van waarschuwingsstickers, ook steekt hij de handen uit de mouwen om samen met de bewoners het door hen aangeboden grofvuil op een legale manier te verwijderen.

De ergernis over rommel rondom wijkcontainers wordt door burgers en de gemeente gedeeld. Vandaar dat de gemeente een actie start om dit probleem zo snel mogelijk uit de wereld te helpen. Als startschot van de campagne staat van 14.30 uur tot 15.30 uur een grofvuilwagen naast de container aan de Robijnstraat, zodat bewoners hun grofvuil ter plekke kunnen aanbieden.

Door het afval op het juiste moment en op de juiste plaats aan te bieden kan veel overlast voorkomen worden. Daarom stuurt de gemeente alle burgers van Leiden een handig geheugensteuntje waarop staat hoe zij hun afval op de juiste manier kunnen aanbieden. Naast meer aandacht voor hoe burgers hun afval kwijt kunnen, gaat de gemeente zelf ervoor zorgen dat mensen sneller hun grofvuil kwijt kunnen. Het grofvuil wordt op afspraak binnen vijf werkdagen gratis bij de burger voor de deur weggehaald.

Wil men eerder van het grofvuil af, dan kan men van maandag tot en met zaterdag terecht bij de Milieustraat aan de J.C. de Rijpstraat 11 op het Bedrijventerrein De Waard. Alleen voor bouw- en sloopafval bestaat een beperking van de hoeveelheid die is vastgesteld op 1000 kilo per huishouden per jaar.

Mensen die hun afval illegaal dumpen worden vanaf nu streng aangepakt. Grofvuil op straat of naast een wijkcontainer zetten, levert een boete op van €46,-, exclusief de opruimkosten die de gemeente moet maken om het grofvuil op te ruimen. De reinigingscontroleurs zijn in de hele stad actief om aanbieders van illegaal gedumpt afval te achterhalen en te beboeten. Elke melding over illegale dumping naast wijkcontainers wordt binnen 24 uur door hen in onderzoek genomen.

Of afval in onderzoek is kan de burger voortaan zien. Het afval wordt namelijk gemarkeerd met een rood-wit lint en een sticker met de tekst: ‘Niet aankomen. Dit afval is in onderzoek in verband met een mogelijke illegale dumping.’ Het afval wordt na onderzoek zo snel mogelijk verwijderd.

De actie maakt deel uit van het project Leiden ruimt op! Onder die noemer zet de dienst Milieu en Beheer gedurende drie jaar extra mensen en middelen in om de stad op te ruimen en opgeruimd te houden.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×