Genootschap van Burgemeesters: "Ingrijpen merkwaardig"

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) vindt het ingrijpen van minister Remkes (Binnenlandse Zaken) bij de burgemeestersbenoeming in Leiden “merkwaardig”. “In de praktijk draagt de gemeenteraad vaak maar één kandidaat voor”, zei NGB-voorzitter J. Pop donderdag. Voor Remkes was dit ‘geaccepteerde praktijk’, aldus Pop. Volgens de voorzitter had de minister zelfs het voornemen de wet aan te passen. Formeel moeten twee kandidaten worden voorgedragen, maar de tweede persoon is meestal kansloos en trekt zich daarom terug. Ook wil Remkes het referendum afschaffen.

De minister oordeelde woensdag dat de voordracht van Harry Groen als kandidaat-burgemeester in strijd was met de wet, omdat de gemeenteraad alleen Groen naar voren had geschoven en het referendum over het burgemeesterschap had afgelast. Hij wil dat de raad de procedure rond de benoeming opnieuw doet.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×