Samenwerking Crucell en DSM beklonken

Het Leidse biotechnologieconcern Crucell gaat samenwerken met het grote Nederlandse chemieconcern DSM. De twee bedrijven gaan samen medicijnen produceren op basis van eiwitten. Dat meldt NRC. Door hun alliantie hopen DSM en Crucell een sterke positie op te bouwen op het gebied van de zogeheten therapeutische eiwitten, een speciale groep van medicijnen. De huidige markt voor deze medicijnen (zoals insuline) bedraagt wereldwijd 30 miljard euro, en groeit jaarlijks met 20 procent.

“Je ziet nu al dat de productie-capaciteit voor dit soort medicijnen niet toereikend is. De vraag zal de komende jaren alleen maar stijgen”, zegt Henk Numan van de divisie Farmaceutical Products van DSM donderdag in het NRC.Volgens DSM onderstreept de samenwerking met Crucell de koerswijziging die het chemieconcern twee jaar geleden heeft ingezet. Het concern verkocht zijn petrochemie en richt zich nu sterk op de productie van ingrediënten voor medicijnen en voedingsmiddelen. DSM neemt een licentie op een technologie van Crucell die de productie van medicijnen sneller en goedkoper moet maken. Hoeveel DSM daarvoor betaalt, wil Numan niet zeggen. “Crucell krijgt een eerste aanbetaling van enkele miljoenen euro’s.”

DSM gaat zich ook inzetten om de technologie van Crucell aan grote farmaceutische bedrijven te verkopen. Het chemieconcern heeft goede contacten met farmacieconcerns omdat het hiervoor al medicijnen, zoals antibiotica, maakt. De opbrengsten uit contracten of eventuele medicijnen die op de markt komen, worden tussen DSM en Crucell verdeeld.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×