Ook SP voert actie tegen NS

Naast GroenLinks voert ook de SP deze week actie tegen de problemen op het spoor. De partij houdt een landelijke meldweek waarin reizigers de prestaties van de NS kunnen doorbellen en mailen. De klanten kunnen vertragingen, treinuitval en gebrek aan informatie, maar ook positieve verhalen over behulpzaam NS-personeel doorgeven op nummer 0900 – 202 52 70.

De actie wordt gehouden in het kader van de ‘Pak de trein terug’-campagne die de SP sinds augustus voert. De meldweek duurt tot vrijdag 10 januari.

Om aandacht aan de meldweek te geven, zullen op 10 januari van 07.00 uur tot 09.00 uur SP’ers actiekaarten uitdelen aan treinreizigers op station Leiden Centraal. De actie ‘Pak de trein terug’ is geïnitieerd door SP-Kamerlid Arda Gerkens. Gerkens: “Bij de NS en in Den Haag krijgen de reizigers geen gehoor, daarom hebben wij besloten met deze meldweek de ervaringen te verzamelen en te bundelen in een logboek dat wij binnen twee weken willen overhandigen aan minister De Boer.”

In de week van 16-22 december hebben 45 treinreizigers op verzoek van Gerkens al hun treinritten gerapporteerd en beoordeeld. Van de 233 geanalyseerde treinritten hadden er 118 al bij het vertrek vertraging. Bij aankomst had ruim 60% van de treinen een gemiddelde vertraging was 9 minuten. Bij 61% van de treinritten was de informatie die gegeven werd onvoldoende. Bij ruim 30% van de gerapporteerde treinritten was er een tekort aan zitplaatsen.

Opmerkelijk is ook dat de rapporteurs het langskomen van de conducteur positief waarderen. Rapportcijfers voor treinen met kaartcontrole waren hoger dan zonder die controle. Het gemiddelde rapportcijfer voor de veiligheid in de treinen ligt op een 6,5.

Het eindoordeel is dat de treinritten nog een mager zesje krijgen. Treinritten in de avondspits krijgen met 5,3 een onvoldoende. In de meldweek kunnen reizigers hun ervaringen doorbellen of mailen. Gerkens: ”Het is van belang dat de minister nu ook gaat zien wat alle NS-reizigers allang weten: zo kan het echt niet langer.” Doel van de campagne ‘Pak de trein terug’ is de trein weer onder verantwoordelijkheid van de overheid te krijgen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×