Bertus Kerkvliet en Henk van Velzen op het podium van de Sylvestercross.

Succes voor Leiden Atletiek bij Sylvestercross

Drie veteranen van Leiden Atletiek stonden op oudjaarsdag op het erepodium bij de Sylvestercross in Soest. Op het fraaie parcours door het natuurgebied bij Soestduinen wisten Anneke de Wolff, Henk van Velzen en Bertus Kerkvliet de meesten van hun leeftijdsgenoten voor te blijven.

Anneke de Wolff behaalde een 3e plaats in de jongste veteranencategorie bij de dames, die van de 35+ers. Hoewel ze al langer liep, sloot ze zich vorig jaar aan bij Leiden Atletiek. Ze onderscheidde zich sindsdien al bij diverse wegwedstrijden en een bergloop in België als een niet te onderschatten talent. Voor haar concurrenten in Soest was ze echter nog een onbekende, omdat ze zich nog niet gewaagd had aan een crosswedstrijd. Ietwat beduusd nam ze plaats op het podium naar winnares Carla Ophorst en nam de beker in ontvangst.

Geen onbekende in het nationale crosscircuit is Henk van Velzen. Deze superveteraan uit Warmond was net als bij de Warandeloop in Tilburg ook in Soest ongenaakbaar bij de mannen 50+. Met een 7e plaats deed Henk van Driel uit Leiderdorp het ook verdienstelijk. Het succes was compleet toen Bertus Kerkvliet in de slotfase de koploper in de wedstrijd voor de 60+ers voorbij ging en de winst pakte in zijn categorie.

Bij de dames senioren zorgden Miranda Boonstra en Claartje Raedts voor goede prestaties in het sterke veld. In de wedstrijd over 6000 meter, die werd gedomineerd door de Kenyaanse loopsters, werd Boonstra 13e. Op een halve minuut volgde Claartje Raedts.

De wedstrijd bij de mannen wordt in tweeën gelopen: een nationale wedstrijd over 8000 meter en een internationale wedstrijd voor ‘prominenten’ over 10400 meter. Bij de prominenten ontbrak Kamiel Maase vanwege een trainingsstage in Kenya, maar mocht wel Jeroen van Dijke deelnemen. Onder het toeziend oog van trainer Bram Wassenaar, die ochtend teruggekeerd uit Kenya, werd hij werd 24e in 38.43. In de nationale wedstrijd was Jaco Luijendijk de beste vertegenwoordiger van Leiden Atletiek. Met een 22e plaats bleef hij trainingsmaatje René van Dijke enkele seconden voor. Tim Brouwer de Koning en Edgard Creemers volgden met een 30e en 35e plaats. Creemers kon als excuus opvoeren dat hij twee dagen eerder nog de 10 kilometer bij de Bosloop in Leiden had gelopen en gewonnen.

In de korte cross behaalde Sabine Gorter een 18e plaats bij de dames en Steven Tito een 25e bij de heren. Diezelfde plaats was er voor Luuk Kauffman bij de B-junioren die 4000 meter aflegden. Mark Ravensbergen die bij de A-pupillen uitkomt, behaalde een mooie 6e plaats bij zijn cross over 1200 meter.