Laatste vuurwerkmaker gestopt

De vuurwerkfabriek van Christiaan van der Nat is niet meer. Op 31 december sloot de laatste Nederlandse vuurwerkmaker de poort, omdat het onmogelijk bleek om aan de strenge nieuwe regels te voldoen. Oud-Leidenaar Van der Nat, zijn vader werkte als bedrijfsleider bij KAT Vuurwerk, is daarmee indirect slachtoffer geworden van de vuurwerkramp in Enschede.

“Toen ik dat vuurwerk in Enschede zag ontploffen, dacht ik meteen: dit heeft gevolgen voor mij,” aldus Van der Nat onlangs in het ondernemersblad Bizz. Door de strenge regels in het nieuwe Vuurwerkbesluit, werd het voor Van der Nat onmogelijk om nog een vergunning te krijgen voor zijn vuurwerkfabriek. In de nieuwe wet staat dat er in een straal van 800 meter rond een vuurwerkopslagplaats, niets anders mag staan.

Met de sluiting van de vuurwerkfabriek is ook een ambacht uitgestorven. Van der Nat was de laatste Nederlandse vuurwerkfabrikant. Zo’n 20 jaar geleden begon hij met het maken van vuurwerk in een garage in Leiden en een bunker in Hoek van Holland. In 1987 verkaste het bedrijf naar Steenwijk, waar Van der Nat op een industrieterrein zijn vuurwerkfabriek bouwde.

Op 31 december viel het doek definitief. De overheid heeft een saneringsregeling voor de vuurwerkbranche. Van der Nat krijgt een vergoeding op basis van de winst over de afgelopen drie jaar. Door nu te stoppen, valt de millenniumwisseling binnen die periode. Dat topjaar zorgt nu dus voor een betere uitkering. De van der Nat’s, Christiaan voert het bedrijf samen met zijn vrouw Hannie, blijven wel vuurwerk verkopen.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×