Dubbeltentoonstelling ‘Parels in het landschap rond Leiden’

Wethouder Rogier van der Sande (Wijkbeheer) opent zondagmiddag om 14.30 uur in bezoekerscentrum het Reigerbos de tentoonstelling ‘Parels in het landschap rond Leiden’. Deze tentoonstelling leidt de bezoeker aan de hand van foto’s, prenten en video-opnamen langs prachtige plekken in het landschap rond Leiden. Aansluitend verricht Clazien Juffermans, beeldend kunstenaar en verbonden aan het Leids schilder- en tekengenootschap Ars Aemula Naturae, in het theehuis van het bezoekerscentrum de opening van een tweede tentoonstelling. Deze bestaat uit schilderijen en bronzen beelden van de hand van Ap van Doorn.

De dubbeltentoonstelling ‘Parels in het landschap’ is het resultaat van de samenwerking tussen de gemeentelijke afdeling Natuur- en milieueducatie, waaronder ‘het Reigersbos’ valt, en de cursisten van de natuurgidsencursus van het IVN-Leiden e.o. (Vereniging voor Natuur- en milieueducatie).

In het cursusdeel ‘Ecologie en landschap’ maakten de natuurgidsen in opleiding twee landschapsfietstochten. Eén tocht voert door de Boterhuispolder, de tweede gaat van polderpark Cronesteyn langs de Vliet naar Voorschoten, door het strandwallenlandschap van de Horsten en het landgoed ‘Rust en Vreugd’ naar de duinrand bij de Klip in Wassenaar. Van tien punten langs de route maakten zij een zeer aansprekende presentatie. Ze gebruikten daarvoor niet alleen foto’s van mooie plekjes, maar ook leuke oude prenten en kaarten, aangevuld met bijpassende materialen zoals kaasmaakspullen, gereedschappen en hout uit het hakhoutbos.

Er zijn ook verschillende videoprogramma’s. Al met al is het een echte verzameling ‘parels’ geworden. Voor kinderen is er een spelletjes- en kleur-/knutselhoek.

De samenstellers van de tentoonstelling willen de bezoekers nieuwsgierig maken om zulke mooie plekjes ook zelf te gaan opzoeken. Daarom liggen beschrijvingen van de fietsroutes en van een route in het polderpark klaar om mee te nemen. Tegelijk hopen ze dat door de tentoonstelling veel mensen de waarde van het landschap gaan inzien, zowel de natuurwaarde , de esthetische en de cultuurhistorische waarde als de heilzame werking die van het open landschap uitgaat.

Het bezoekerscentrum is gelegen midden in het polderpark Cronesteyn, schuin achter de waterspeelplaats. Auto’s moeten geparkeerd worden bij de voet-/fietsbrug over het Kanaal of bij de volkstuinen aan de Vrouwenweg.

De normale openingstijden zijn elke zondag van 14.00-16.00u. Voor een bezoek op overige dagen kan een afspraak gemaakt worden met de beheerder. Ook zijn er mogelijkheden voor groepsbezoek met toelichting en/of excursie.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×