Ook Roermond en Purmerend moeten procedure overdoen

In navolging van Leiden moeten ook in Roermond en Purmerend de procedures voor de benoeming van een burgemeester opnieuw worden gevoerd. Minister Remkes (BZK) heeft dat besloten. Beide gemeenten hebben de minister slechts één kandidaat aanbevolen en dat is in strijd met de wet. De gemeentewet schrijft voor dat een aanbeveling uit twee personen moet bestaan. In bijzondere gevallen kan worden volstaan met een aanbeveling waarop één persoon vermeld staat. Het is aan de minister te beoordelen of van een bijzonder geval sprake is.

Henk van Beers (55) uit Beek en Donk was door de gemeenteraad van Roermond als enige bij de minister voorgedragen voor het ambt van burgemeester. De CDA-er was eerder burgemeester in het in de Brabantse Peel gelegen Bakel-Milheeze en is nu nog eerste burger van de fusiegemeente Laarbeek, bestaande uit de drie kernen Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Lieshout.

In Purmerend heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester stopgezet, omdat de kandidaat die op de tweede plaats van de – vertrouwelijke – aanbeveling van de gemeenteraad stond, door de gemeente in de gelegenheid is gebracht om zich terug te trekken. Commissaris van de Koningin H. Borghouts is niet met Remkes eens: “Ik betreur het dat de minister hierin aanleiding heeft gezien om de procedure nu opnieuw te laten voeren,” aldus Borghouts in een artikel op de website waterland.webregio.nl.

De gemeenteraad van Purmerend had voormalig wethouder Leen Verbeek (48) van de gemeente Houten op de eerste plaats gezet.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×