GroenLinks wil gebruikersruimte

GroenLinks wil dat er alsnog snel een opvangplek voor drugsverslaafden komt in Leiden. ‘Niet meer wachten, maar deze opvangplek nú realiseren,’ schrijft raadslid Yvonne van Delft in de nieuwsbrief van haar partij. Eerder koos de Leidse raad ervoor om alleen een opvangcentrum voor alcoholverslaafden te realiseren. Dat zou veel meer rendement opleveren, omdat er veel meer alcohol- dan drugsverslaafden in Leiden zijn. Ook is de opvang van alcoholverslaafden veel goedkoper dan het begeleiden van drugsverslaafden. Het opvangcentrum voor alcoholisten is er overigens ook nog steeds niet.

De groep junks in Leiden bestaat volgens burgemeester Lemstra uit ongeveer 15 hardnekkige probleemgevallen. “Maar het kost wel 275.000 euro per jaar om die groep opvang en begeleiding te bieden,” aldus Lemstra afgelopen oktober. Hij waarschuwde toen dat als de Leidse raad toch zo’n gebruikersruimte wil, de financiering ervan in de begrotingsbehandeling meegenomen zou moeten worden. Dat is niet gebeurd.

Op korte termijn komt het college nu wel met één of meer locaties naar buiten waar de zogenaamde ‘mobiele opvangplek voor alcoholisten’ - in de volksmond ‘de zuipschuit’ - kan aanleggen. Burgemeester en wethouders weten al waar ze deze willen hebben, maar vanwege de grote gevoeligheid, niemand wil zo’n ding voor de deur, wordt volgens burgemeester Lemstra ‘uiterste zorgvuldigheid betracht’ bij de bekendmaking van de plek.

Leiden verslaafdenopvang


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×