Burgemeester drs. J. W. van der Sluijs van Noordwijk.

Benoemingsprocedure burgemeester Maarssen moet over

Minister Remkes heeft besloten dat de procedure voor benoeming van een burgemeester in de gemeente Maarssen opnieuw moet worden gevoerd. De gemeenteraad van Maarssen heeft de minister in strijd met de wet een aanbeveling van één persoon voorgelegd; de huidige burgemeester van Noordwijk, de heer drs. J. W. van der Sluijs. Deze zal opnieuw solliciteren, meldt RTV West.

 

De Gemeentewet (artikel 61vijfde lid) schrijft voor dat een aanbeveling uit twee personen dient te bestaan. In bijzondere door de raad te motiveren gevallen, kan worden volstaan met een enkelvoudige aanbeveling waarop een persoon staat vermeld. Het is aan de minister om te beoordelen of er sprake is van een bijzonder geval. Anders dan in andere recente gevallen is er in Maarssen geen sprake was van het voortijdig informeren van kandidaten noch van het afblazen van een raadplegend referendum Toch meent de minister dat ook bij Maarssen er geen sprake was van een bijzonder geval.

In Maarssen heeft zich tijdens de procedure het volgende voorgedaan. Op het moment dat de vertrouwenscommissie haar advies aan de gemeenteraad wilde uitbrengen heeft één van de twee kandidaten op het advies zich teruggetrokken. De vertrouwenscommissie noch de raad heeft er voor gekozen een andere kandidaat een plaats op de (concept-) aanbeveling te geven. De gemeenteraad heeft vervolgens een enkelvoudige aanbeveling vastgesteld.

Bovendien had de vertrouwenscommissie, ook als de beoogde tweede kandidaat zich niet zou hebben teruggetrokken, de raad toch geadviseerd een enkelvoudige aanbeveling vast te stellen. Dit om de tweede kandidaat niet te schaden.

Op grond van het bovenstaande is de minister van mening dat de gemeente niet in de feitelijke onmogelijkheid verkeerde om een tweede kandidaat op de aanbeveling te plaatsen. Er is dus geen sprake is van een bijzonder geval, dit wil zeggen een aan overmacht grenzende situatie. De conclusie van de minister is dan ook dat de procedure over moet. In deze conclusie speelt de kandidatuur van de enig overgebleven kandidaat de heer drs. J. W. van der Sluijs geen enkele rol.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×