Hillebrand: "Hoe schaadt je de politiek het meest"

PvdA-wethouder Hillebrand is boos. Boos op zijn partijgenoot, en oud-raadslid, Ed van der Veen. Van der Veen liet zich eerder deze week uitermate kritisch uit over de rol die Hillebrand en collega-wethouder Pechtold zouden spelen bij de de keuze van een nieuwe Leidse burgemeester. Zo zou de Leidse oud-wethouder Cees Waal door een veto van de twee wethouders niet in aanmerking komen voor het Leidse burgemeesterschap. 

“Als (adviserend) lid van de vertrouwenscommissie bevind ik mij in een weinig benijdenswaardige rol. Op basis van een verhaal in het Leidsch Dagblad trekt Ed van der Veen vergaande conclusies en zet hij mij en mijn collega’s in een kwaad daglicht,” aldus Hillebrand in een reactie via de PvdA-website.

Hillebrand zou graag ingaan op de kritiek, maar mag dat niet: “Leden van de vertrouwenscommissie, ook de adviseurs, staan onder de wettelijke geheimhoudingsplicht. Op overtreding staat uitzetting uit het ambt en hoge boetes. En dus zal ik mij, met beide handen op de rug gebonden, moeten laten welgevallen dat Ed van der Veen de aanval inzet. Ik ken Ed als iemand die de zuiverheid in de politiek hoog acht, maar dit vind ik hier geen goed voorbeeld van”.

In de hele discussie krijgt ook de vertrouwenscommissie er flink van langs. Opnieuw blijkt allerlei geheime informatie op straat te liggen. Ook bij de vorige procedure werd er met regelmaat gelekt. Toen werd onder andere in een vroeg stadium al bekend dat er slechts een kandidaat geschikt werd bevonden. D66-raadslid Anneloes Wassenaar vindt die kritiek voorbarig: “Het is immers Waal zelf die naar buiten heeft gebracht dat hij buiten de boot valt”.

Aanstaande maandag komt de vertrouwenscommissie met de namen van de twee overgebleven kandidaten naar buiten. Deze worden voorgedragen bij minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Op 11 maart mogen de Leidenaren, gelijk met de provinciale verkiezingen, in een burgemeestersreferendum hun voorkeur voor een van de kandidaten uitspreken.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×