Wiskundig probleem leidt tot carillonbespeling

Morgenochtend zal van 09.15 tot 09.30 uur een extra bespeling plaatsvinden van het stadhuiscarillon. De bespeling vindt plaats in het kader van een onderzoek dat op het Lorentz Center van de Universiteit uitgevoerd wordt tijdens de 45e Europese Studiegroep Wiskunde met de Industrie. Dr. A. Lehr, verbonden aan het Nationaal Beiaardmuseum te Asten, heeft de studiegroep gevraagd om onderzoek te doen naar problemen rond het zogenaamde broeksysteem, een van de transmissiesystemen die bij een carillon wordt gebruikt om verbinding tot stand te brengen tussen het stokkenklavier en de klokken.

De wiskundigen die het probleem zullen bestuderen, beginnen hun bijeenkomst die dag met het beluisteren van een korte bespeling van de stadhuisbeiaard. De Haagse beiaardier Henk Lemckert zal muziek uitvoeren van de 17e eeuwse componist én wiskundige Constantijn Huygens. Huygens heeft destijds nog enige tijd in Leiden gestudeerd.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×