Twijfel over daders brandstichting Rijksdag

Zeventig jaar na de brand van de Rijksdag in Berlijn is er opnieuw twijfel opgeworpen over de vermeende dader, Leidenaar Marinus van der Lubbe. Volgens de directeur van het Historisch Instituut in München, Horst Möller, is het “zeer onwaarschijnlijk” dat slechts één persoon verantwoordelijk was voor de grote brand op 27 februari 1933. Möller zegt dat in een televisiedocumentaire die woensdag wordt uitgezonden op de Südwestrundfunk (SWR).

Hij verwijst daarin naar berichten dat de Leidenaar de brand zou hebben aangestoken met een brandend kledingstuk: “Iedereen die de grootte van het gebouw kent, weet dat brandstichting in dat gebouw op een dergelijke manier een goede organisatie vereiste.”

Ook de Berlijnse brandweercommandant, Albrecht Broemme, sluit in de documentaire uit dat Van der Lubbe alleen opereerde: “Eén enkele dader is niet voorstelbaar bij dit verloop van de brand.” Hij concludeert dat brandwerende maatregelen onklaar waren gemaakt, gezien de snelheid waarmee het vuur bezit nam van de Rijksdag.

De nationaal-socialisten beschuldigden de communist Van der Lubbe in 1933 van de brandstichting en stelden hem een jaar later in Leipzig terecht. De nazi’s zijn echter steeds als aanstichter gezien. Adolf Hitler gebruikte de brand vier weken na zijn aantreden om met een machtigingswet de macht naar zich toe te trekken.

Advertentie

Leiden lubbe


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×