Grote vreugde bij Henri en Marion Lenferink nadat burgemeester Lemstra de uitslag bekend had gemaakt. Met meer dan 77% van de stemmen verkoos Leiden hem tot burgemeester (Foto's: Bram Pater en Chris de Waard).

Lenferink krijgt ruim driekwart van de stemmen

Met een enorm verschil heeft Henri Lenferink het burgemeestersreferendum gewonnen. Even na half elf vanavond maakte waarnemend burgemeester Lemstra de uitslag van het burgemeesters-referendum bekend. Harry Groen kreeg 9655 stemmen, goed voor 22,07% van de stemmen. Henri Lenferink kreeg er 34.102 en versloeg zijn collega kandidaatburgemeester dus met een overweldigende meerderheid. De Arnhemse PvdA-wethouder kreeg met 77,93% massaal het vertrouwen van de Leidse bevolking.

De opkomst voor het burgemeestersreferendum was met 48,31% iets lager dan voor de Provinciale Statenverkiezingen (52,23%), maar fors hoger dan de 30% die minimaal nodig was om het referendum rechtsgeldig te laten zijn.

Aanstaande dinsdag, 18 maart, bespreekt de gemeenteraad de referendumuitslag en doet vervolgens een voordracht aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Naar verwachting wordt Lenferink in de loop van mei benoemd tot burgemeester van Leiden.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×