Special Olympics schaatswedstrijden in Leiden

In de IJshal Leiden aan de Vondellaan organiseert IJssport Vereniging Leiden zaterdag het eerste Special Olympics schaatsevenement in Nederland. Zo’n negentig schaatsers met een verstandelijke beperking uit heel Nederland zullen gedurende deze dag in diverse categorieën strijden om de medailles en vaantjes.

Het evenement begint om 13:30 uur met de openingsceremonie. Leden van de wandelclub van VTV/Centrum Club 58 uit Leiden zullen de Special Olympics vlam binnendragen. Meervoudig Olympisch schaatskampioene Yvonne van Gennip zal vervolgens de vlam met een deelnemer onsteken en samen met alle deelnemers de eed ‘ik hoop dat ik win, maar als ik niet win dan heb ik in ieder geval mijn best gedaan’ uitspreken. Daarna vinden de wedstrijden over afstanden van 50 tot 800 meter plaats.

Alexander Pechtold, wethouder Sport van de gemeente Leiden, zal na afloop een aantal prijzen uitreiken. Verder zal Studio-Sport presentator Humberto Tan het gehele evenement presenteren en zal Boerenblaaskapel de Vrolijke Noot uit Haarlem op verschillende momenten zorgen voor de muzikale opluistering.

Bij Special Olympics wedstrijden worden zoveel mogelijk sporters met een verstandelijke beperking aangemoedigd om op hun eigen niveau wedstrijdsport te beoefenen en wordt elke sporter erkend om zijn of haar prestatie. De wedstrijden zijn zo opgezet dat sporters van ongeveer hetzelfde prestatieniveau tegen elkaar strijden.

Het is de eerste keer dat er een schaatswedstrijd voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland plaatsvindt. Tot nu toe werden alleen wedstrijden in international verband gereden tijdens de Special Olympics World Winter Games in Canada (1997) en Alaska (2001). Het Special Olympics schaatsevenement in Leiden is daarom een mooie gelegenheid om het schaatsen voor mensen met een verstandelijke beperking te promoten en om verenigingen en organisaties te stimuleren een schaatsaanbod voor deze doelgroep op te gaan zetten. De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond onderschrijft deze doelstelling en is hoofdsponsor van het Special Olympics schaatsevenement.

De organiserende IJssport Vereniging Leiden is een actieve en veelzijdige vereniging. Recent behaalden een aantal IJVL-leden goede resultaten bij de NK pupillen en NK junioren. Sinds 1990 kent de IJVL schaatstrainingen voor mensen met een verstandelijke beperking in samenwerking met VTV/Centrum Club 58. Naast het Special Olympics schaatsevenement organiseert de IJVL in hetzelfde weekend op zondag de jaarlijks terugkerende wintertriathlon.

Voor zaterdag 15 maart wordt iedereen van harte uitgenodigd te komen kijken naar het Special Olympics schaatsevenement in de IJshal Leiden aan de Vondellaan. Het begint om 13:30 uur en de toegang is gratis.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×