Nederlandse Informatica Olympiade naar Leiden

Voor het tweede achtereenvolgende jaar komt de Nederlandse Informatica Olympiade naar Leiden. De tweede ronde van deze Olympiade wordt op zaterdag 15 en 22 maart (deels) in het gebouw van LIACS, het informatica instituut van de Universiteit Leiden, gehouden.

Bij de informatica Olympiade krijgen middelbare scholieren met belangstelling voor informatica enkele opgaven voorgeschoteld waarvoor ze een computerprogramma moeten schrijven. Per opgave kan een aantal punten gescoord worden en wie in totaal de meeste punten heeft, is de winnaar van de wedstrijd. Het gaat er vooral om dat de deelnemers een goed, slim algoritme (= oplossingsstrategie) voor de opgaven bedenken. Ze kunnen dat algoritme dan in principe in hun favoriete programmeertaal en ontwikkelomgeving uitwerken.

In de eerste ronde van de Olympiade konden de deelnemers thuis een opdracht maken. Degenen die dat het best deden, komen nu naar de tweede ronde. In deze tweede ronde heeft men slechts een beperkte tijd (maximaal 5 uur) om de gestelde opgaven op te lossen.

De tweede ronde vindt plaats in Leiden en (voor deelnemers uit het oosten en zuiden des lands) in Enschede en Eindhoven. Er zijn ongeveer 75 deelnemers aan de tweede ronde, waarvan er zo’n 25 naar Leiden komen. Op 15 maart krijgen de deelnemers niet alleen een opgave om op te lossen, maar ook een presentatie van de Informatica opleiding ter plekke. Zo kan een publiek van talentvolle jongeren zien wat een studie Informatica in Leiden zoal te bieden heeft.

De beste 15 scholieren (van de 75) van de tweede ronde gaan vervolgens door naar de derde ronde, samen met ongeveer 10 scholieren die vorig jaar al aan de derde ronde hebben meegedaan. De beste vier daarvan ten slotte verdedigen de eer van Nederland op de Internationale Informatica Olympiade, van 16 tot 23 augustus 2003 in Wisconsin, de Verenigde Staten.

Het programma van de tweede ronde van de informatica Olympiade ziet er als volgt uit:

Zaterdag 15 maart 2003:
10:00 uur  Ontvangst in de kantine 1e verdieping
10:30-11.30 uur  Oefenopgave (opgave O)
11:30 – 11:45 uur  Pauze
11:45 – 12:45 uur  Opgave deel 1 (telt mee voor de 2e ronde)
12:45 – 13:30 uur  Lunchpauze in kantine 1e verdieping en uitreiking certificaten
13.30 – 15.15 uur Presentatie Informatica Universiteit Leiden

Zaterdag 22 maart 2003:
10:00 uur  Ontvangst in de kantine 1e verdieping
10:30 – 15:30 uur  De tweede ronde deel 2 (meerdere opgaven)

Adres: Niels Bohrweg 1 in Leiden.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×