Rijnland organiseert verkiezingen via internet

Het Hoogheemraadschap van Rijnland wil de verkiezingen voor zijn bestuur in oktober 2004 bij wijze van proef voor een deel via internet en per post laten plaatsvinden. Ook zullen de kandidaten zich via internet profileren. Met deze pilot in het noordelijk deel van Zuid-Holland denkt Rijnland het gemak voor de kiezer sterk te vergroten en tevens het opkomstpercentage met circa zeven procent te kunnen opvoeren. Bij de verkiezingen in 1999 was het opkomstpercentage 23 procent. Het is de eerste maal binnen Nederland dat een waterschap verkiezingen via internet organiseert.

Als het algemeen bestuur van Rijnland ja zegt tegen het voorstel van het college van dijkgraaf en hoogheemraden kan een kwart van de Rijnlandse stemgerechtigden ofwel 250.000 kiezers in 2004 via internet en per post stemmen. De andere 750.000 stemgerechtigden doen dat dan alleen per post. De kosten van het experiment bedragen circa tien procent van het totale verkiezingsbudget van € 2.575.000.

Het stemmen per telefoon dat Rijnland in 1999 wel deed, komt niet meer terug. Er kleven volgens het hoogheemraadschap teveel nadelen aan deze manier van stemmen.

Advertentie

Geen categorie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×