Blindganger onschadelijk gemaakt

Den Haag is woensdag urenlang onbereikbaar geweest via de A44 (Amsterdam-Leiden-Den Haag). Bij graafwerkzaamheden voor een viaduct was in Wassenaar een blindganger uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. De N44, de provinciale weg die in het verlengde ligt van de A44, moest daardoorter plaatse volledig worden afgesloten voor het verkeer. De bom lag in een bouwput ter hoogte van het Van der Valk-hotel Bijhorst. Op de wegen in de omgeving stond het verkeer vanaf 08.00 uur ’s morgens muurvast. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) maakte de bom rond het middaguur ter plaatse onschadelijk. Een deel van het hotel werd uit voorzorg korte tijd geëvacueerd.

Het projectiel, een 250-ponder, werd op een veilige plaats tot ontploffing gebracht. De bom belandde op de uiteindelijke vindplaats tijdens de Tweede Wereldoorlog toen de Britten Duitse stellingen in de omgeving bombardeerden. Dit deden zij omdat de Duitsers hen vanuit het bosrijke gebied met V2-raketten bestookten.

De situatie op de N44 heeft volgens een woordvoerster van de RVD geen gevolgen gehad voor het programma van het bezoek van kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw prinses Máxima aan hun nieuwe woonplaats Wassenaar. Het kennismakingsbezoek trok duizenden belangstellenden. Om 15.00 uur maakte het koninklijk paar kennis met de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders in Raadhuis de Paauw. Even na half vier onthulden de twee een beeld van een tangodansend paar dat door een kunstenaar werd gemaakt ter gelegenheid van hun huwelijk. Na een korte wandeling door het dorpscentrum ontmoeten de prins en prinses in de Dorpskerk een aantal ‘gewone’ plaatsgenoten. Dit voorjaar verhuist het prinselijk paar naar de buitenplaats Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×