De kranslegging bij het monument bij Molen de Valk.

4 Mei herdenking

Morgen zullen ook in Leiden de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Dit jaar zou een speciale gaste de dodenherdenking bijwonen: mevrouw Von Krauss-Oster. Helaas kan mevrouw Von Krauss-Oster de dodenherdenking wegens gezondheidsredenen niet bijwonen. Mevrouw Von Krauss is de dochter van kolonel Hans Oster, een Duitse beroepsofficier, sous-chef van de Duitse contraspionagedienst, maar ook fel anti-nazi.

De heer Oster heeft keer op keer informatie over de ophanden zijnde bezetting aan de Nederlandse militair attaché te Berlijn, majoor Sas, doorgespeeld. Helaas werd de informatie van majoor Sas in Nederland niet altijd even serieus genomen. Jarenlang heeft de heer Oster vervolgens getracht van binnen uit het Derde Rijk te ondermijnen. Hij nam deel aan de mislukte aanslag op Hitler van 20 juli 1944, en heeft daar met zijn leven voor moeten boeten. De heer Oster werd vlak voor het eind van de oorlog, in april 1945, in het concentratiekamp Flossenburg opgehangen.

De herdenking van de gevallenen op zondag 4 mei begint om 19.00 uur in de Marekerk. Het openingswoord zal gesproken worden door de burgemeester van Leiden, de heer W. Lemstra. Na een samenzang en koormuziek is het woord aan mevrouw Judith C.E. Belinfante, voorzitter van de Nederlands Coalitie voor Vrede, die een herdenkingsrede zal uitspreken. Daarna wordt de Stille Tocht gehouden, van de Marekerk naar het monument bij Molen De Valk. Tussentijds aansluiten bij deze Stille Tocht is niet mogelijk; ook is het niet toegestaan vaandels of vlaggen mee te dragen.

Bij het monument wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×