Tussen een aantal Leidse molens vaart zaterdag een pendelboot.

Leidse Molens per boot of fiets bezoeken

Aanstaande zaterdag zullen vele molens tegelijkertijd hun deuren openen en wieken laten draaien tijdens de Nationale Molendag. Vele vrijwillige molenaars zijn die dag in touw om de molens die zij beheren open te stellen voor belangstellenden. Bij voldoende wind worden veel molens ook in werking gesteld. Ca. 600 molens in geheel Nederland zullen hun wieken laten draaien, dat betekent dat er ook meer dan 600 vrijwillige molenaars actief zijn op hun molen. Ook een aantal Leidse molens is open.

Met de 1000 molens die Nederland nog telt, blijkt dat er nog veel behoefte is aan nieuwe vrijwillige molenaars. De molendag is dé dag om kennis te maken met een nieuwe hobby. De vrijwillige molenaars geven graag tekst en uitleg hoe een molen in elkaar zit, maar weten ook wat er allemaal bij komt kijken om molenaar te worden.

Moleneigenaren zijn op zoek naar nieuwe molenaars, personen die de opleiding tot molenaar zouden willen volgen, en bij instructie molenaars mee willen helpen, om uiteindelijk het diploma vrijwillig molenaar te behalen. Jongens en meisjes, mannen en vrouwen (min. leeftijd 16 jaar) die technisch zijn aangelegd en willen werken met de kracht van de natuur, kunnen zaterdag kennis maken met een nieuwe en interessante hobby.

In Leiden zijn de volgende molens open:

Korenmolen De Put Galgewater,

Korenmolen De Valk 2e binnenvestgracht,

Houtzaagmolen De heesterboom Haagweg,

Poldermolen De Stadsmolen Gooimeerlaan,

Poldermolen De Stevenshofjesmolen Henri Bosmanpad

Bij de eerste drie genoemde molens vaart tussen de molens een overdekte sloep, waar men gratis via de Leidse singels en de oude Rijn wordt overgevaren. De pendeldienst vaart van 11 tot 16 uur. Opstappunten zijn bij deze drie molens.

Tevens kunt u bij molen De Put terecht voor een kopje koffie, frisdrank met molenkoek. Ook zijn er, naast een aantal molenproducten, verschillende fietsroutes te verkrijgen die u langs de molens in en om Leiden brengen. Zo is er een route langs de 9 Leidse molens maar ook een route die richting Alphen a/d Rijn gaat van 45 km die naar de feestelijk geopende korenmolen De Eendracht voert. De molens die opengesteld zijn kunt u herkennen aan een Nederlandse vlag of blauwe wimpel.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×