De Amorphophallus Titanum, oftewel 'vormloze penis' in bloei. De bloem verspreidt een 'lijkengeur' om insecten aan te trekken.

Reuzenaronskelk in bloei

Alweer enige tijd geleden kondigde de Leidse hortus Botanicus de bloei van de reuzenaronskelk, Amorphophallus titanum, aan. Vervolgens bleef het een hele tijd stil rondom de bijzondere plant tot op een trieste dag de kaschef en hoofdverzorger van de reuzenaronskelk, Art Vogel, meedeelde dat het allemaal niet door zou gaan. De 30 kilo zware knol bleek helemaal door nematoden (aaltjes van een paar millimeter groot) van binnenuit te zijn opgegeten. De jarenlange zorg om de plant tot dit formaat op te kweken bleek in een paar weken tijd teniet gedaan – teleurstelling alom. Die teleurstelling werd nog groter toen vlak daarna de Botanische tuin van Bonn in Duitsland een reuzenaronskelk van superformaat bloeiend kon tonen. Uit een knol van maar liefst 78 kilo groeide een bloem van meer dan 2.80 m hoog. Groot was de verrassing toen vlak daarna een oplettende kasmedewerker iets ‘vreemds’ ontdekte.

Update 17.21 uur: De hortus meldt zojuist dat het bordeauxrode schutblad rondom de bloeiwijze van de reuzenaronskelk zich gaat openen en de geurkolf al beter te zien is. Dat betekent dat tussen nu en vanavond 21.00 uur de bloem helemaal open komt te staan.

Eén van de jonge reuzenaronskelkplanten leek de aanzet te maken tot een groter blad dan normaal. Dit blad wordt omhuld door een soort schutblad en bij inspectie bleek dat zich daaronder niet een blad maar een bloeiwijze bevond. De ontwikkeling van die bloeiwijze gaat nu enorm snel en het lijkt het er op of de plant vanavond tot bloei zal komen. Het openen van de bloeiwijze gebeurt meestal in de middag. Het schutblad om de geurkolf ontvouwt zich dan. In totaal duurt de bloei twee dagen (een avond/nacht, een dag en een avond/nacht). De Hortus zal in verband met de bloei vanavond tot 23.00 uur openblijven. Tijdens de avondopenstelling zullen medewerkers van de Hortus toelichting geven bij de reuzenaronskelk.

Dit wordt, naar men verwacht, niet een reuzenaronskelk zoals in Bonn, maar nog altijd een bloem van meer dan een meter groot. De knol waaruit de bloeiwijze zich ontwikkelt weegt ongeveer 5 kilo en dat is vele malen lichter dan normaal. De geurintensiteit zal er niet minder om zijn. Met deze voor insecten heerlijke aasgeur lokt de reuzenaronskelk zijn bestuivers aan. De insecten vliegen de bloem in en worden tussen de tentakeltjes van de vrouwelijke bloemen een tijdje vastgehouden. Zijn deze uitgebloeid dan openen de mannelijk bloemen zich en laten stuifmeel los wat op de vliegen terechtkomt.

Advertentie

Leiden phallus


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×