Een menselijke keten zocht de kust af naar de vermiste zwemmer. Later bleek dat hij was omgekomen (foto: KRB).

Leidenaar verdronken in Katwijk

Een 64-jarige man uit Leiden is zondagmiddag verdronken in de Noordzee voor de kust bij Katwijk. De man kwam tijdens het zwemmen in een mui terecht. Door de sterke stroming werd hij onder water getrokken en van de kust weggesleurd. Dat heeft een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gezegd. De man is overleden aan de gevolgen van een hartaanval die hij kreeg terwijl hij aan het zwemmen was in zee voor de kust van Katwijk.

Rond 15.00 uur werd één van de strandwachten van de Katwijkse Reddings Brigade (KRB) gewaarschuwd door de vrouw van een zoekgeraakte man. Zij was samen met haar man het water in gegaan om te zwemmen. Ze meldde dat ze haar man een golf in had zien duiken en dat hij vervolgens niet meer boven water kwam. Direct werd groot alarm geslagen en werden de diverse patrouilleboten van de Katwijkse Reddings Brigade op zee gestuurd. Ook werden de reddingsbrigades van Noordwijk en Wassenaar en de reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij van de stations Katwijk, Noordwijk en Scheveningen gealarmeerd. Met ongeveer 10 boten werd een groot zeegebied tussen Katwijk en Wassenaar afgezocht. Later werd via het Kustwachtcentrum in Den Helder een helikopter van het Korps Landelijke Politiediensten ingezet bij de grootscheepse zoekactie.

Dicht onder de kust zochten zo’n 50 strandwachten samen met leden van de plaatselijke zeilvereniging en andere strandbezoekers de zwinnen af. Met behulp van een zogenaamde menselijke keten werd het kustgebied direct onder de kust minitues afgezocht. Op het strand werd gezocht door de patrouille-auto’s van de reddingsbrigades.

Uiteindelijk werd om ongeveer 16.30 uur de vermiste zwemmer opgemerkt door één van de snelle patrouilleboten van de KRB. De man was zo’n drie kilometer afgedreven en werd ter hoogte van Wassenaar gevonden. Direct werd reanimatie toegepast door de bemanning van de patrouilleboot. Op de Zuidpost van de reddingsbrigade werd de reanimatiepoging overgenomen door de verplegers van de ambulance. Het bleek tevergeefs. De persoon die
de eerste reanimatiepoging deed, raakte daarbij zelf bewusteloos. Hij kon ter plekke worden behandeld.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×