Schiphol dreigt geluidsnormen te overschrijden

De luchthaven Schiphol dreigt in de loop van 2004 de geluidsnormen te overschrijden. De oorzaak is ,,een domme rekenfout”, zei een woordvoerster van het vliegveld maandag. Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland hebben de fout gemaakt bij de berekening van het aantal vliegtuigen dat per uur start op de Zwanenburgbaan en de Polderbaan. De luchthaven heeft deze calculaties uitgevoerd om vast te stellen hoeveel toestellen de in totaal vijf banen kunnen verwerken. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de resultaten vastgelegd in het Luchthavenverkeerbesluit (LVB).

Vliegtuigen die naar de Polderbaan moeten, passeren nu nog de Zwanenburgbaan. Op 1 november wordt een taxibaan in gebruik genomen die de toestellen om de Zwanenburgbaan heen leidt. Zo wordt het verkeer op deze strook asfalt niet gehinderd. In de berekeningen is echter niet genoeg rekening met deze taxibaan gehouden. Daardoor is in het LVB het aantal vliegtuigen dat per uur start op de Zwanenburgbaan te laag uitgevallen. Op basis daarvan zijn de geluidsnormen vastgesteld. Schiphol laat echter in werkelijkheid wel meer vliegtuigen starten op de Zwanenburgbaan. Hierdoor worden de geluidsnormen overschreden.

Schiphol wil nu dat deze voor de baan worden aangepast. Dit houdt in dat inwoners van Zwanenburg, Zaandam-Oost, Oostzaan en Landsmeer meer geluidshinder zullen ondervinden dan verwacht. De zegsvrouw benadrukte wel dat de omwonenden door de komst van de Polderbaan minder overlast zullen hebben van vliegtuigen dan nu het geval is.

Geen categorie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×