B-juniore Ashley Bentvelsen won zilver op het onderdeel kogelslingeren. (foto's: PR).

Leiden Atletiek wint zilver en brons op NK Junioren

Afgelopen weekend organiseerde AV De Spartaan het Nederlands Kampioenschap voor Junioren. Op de baan in sportpark Ter Specke kwamen de beste jonge atleten van Nederland bijeen om te strijden om de medailles in de categorieën B-junioren (tot 17 jaar) en A-junioren (18-19 jaar). Het tournooi werd gekenmerkt door prima weer en fraaie prestaties, waarbij vooral de 100 meter sprint van ongekend niveau was. Negen atleten van Leiden Atletiek namen deel. Twee van hen mochten een kampioenschapsmedaille mee naar huis nemen.

B-juniore Ashley Bentvelsen won zilver op het onderdeel kogelslingeren. Temeer opmerkelijk daar het haar derde zilveren NK-medaille op rij is op dit werponderdeel. Met 43.56 meter bleef ze anderhalve meter achter op winnares Yvonne Veenhuizen uit Apeldoorn. Minder verwacht was de bronzen medaille die Dave Klink behaalde op de 800 meter bij de A-junioren. De finale werd gekenmerkt door veel duw- en trekwerk, maar Dave wist zich daarin goed staande te houden. In de laatste bocht nam hij de 3e plaats over, maar in de slotmeters moest hij alles geven om die te behouden. Hoewel hij daarbij onzacht op het tartan belandde lukte dat met een verschil van 0.02 seconde en daardoor was alle pijn meteen vergeten.

Verdienstelijke prestaties waren er ook van Leomar Davis die 5e werd in een erg sterke finale op de 100 meter. In de halve finale verbeterde hij zijn persoonlijk record tot 10.85. De 10.72 in de finale telde daarvoor niet, omdat de wind iets te hard woei. Een nieuw persoonlijk record zette ook Lukas van de Wetering op de 800 meter bij de B-junioren op de klokken. Met 2.02.19 plaatste hij zich voor de finale, maar daarin kon hij zich niet meer verbeteren en werd hij 8e. Met een evenaring van haar persoonlijk record van 2.90 meter had Yvonne Blok brons kunnen winnen bij het polsstokhoogspringen. Ze strandde op 2.80 meter en werd daarmee 4e. Discuswerper Benjamin Janssen verbeterde zich wel tot 39.01 meter, goed voor een 6e plaats bij de A-junioren. Onder zeer warme omstandigheden liep A-junior Richard Pleeth zijn eerste 5000 meter ooit en werd daarop verdienstelijk 7e in 16.24.25.