Dit jaar is voor het eerst, en voor het laatst, het terrein van het Slachthuis aan de Pasteurstraat opgenomen in het programma van de Open Monumentendagen. (archieffoto: Chris de Waard).

Thema Open Monumentendagen: “Stad en land”

Voor de zeventiende keer worden op zaterdag 13 en zondag 14 september in Leiden de Open Monumentendagen gehouden. Dit jaar is het thema “Stad en land”, het samenspel tussen de stad en het platteland door de eeuwen heen. Naast wandelroutes in de stad zelf, zijn er voor het eerst ook verschillende fietsroutes langs monumenten in Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude. Ook worden er allerlei activiteiten georganiseerd voor de jeugd. Naar verwachting zullen ruim 20.000 mensen de Open Monumentendagen bezoeken.

In Leiden zelf worden in totaal achttien panden opengesteld, zoals het Gemeenlandshuis van Rijnland aan de Breestraat. Traditiegetrouw trekt dit gebouw met haar getrapte Middeleeuwse gevel en met goud ingelegd behang veel bezoekers. Bijzonder is ook de openstelling van het slachthuisterrein aan de Maresingel. Dit deel van Leiden is dit jaar voor het eerst te bezichtigen. Aangezien een deel van het terrein binnenkort gesloopt wordt, is het meteen de laatste kans om het terrein in zijn geheel te zien.

Stad en land zijn door de eeuwen heen altijd met elkaar verbonden geweest. Boeren verhandelden hun producten in de stad via de Waag. Mensen uit de stad zochten rust en schoonheid op het platteland, zoals de wetenschapper Boerhaave in het prachtig gerestaureerde kasteel Oud-Poelgeest. En wie zich zo’n buiten niet kon veroorloven haalde de natuur in huis met een “tuinkamer”, waarvan de muren geheel zijn beschilderd met natuurlijke taferelen.

Om ook de open monumenten van het platteland te kunnen bezoeken zijn er fietstochten uitgezet in Leiderdorp, Zoeterwoude en Oegstgeest. Er worden zelfs boten ingezet. In totaal zijn dertien prachtige boerderijen en dorpshuizen opengesteld.

Daarnaast is er ook dit jaar weer een uitgebreid jeugdprogramma, geconcentreerd rond de Waag. Een speciale jeugdgids zal een overzicht geven van het gehele programma, waaronder een kindertheatergroep en een historische speurtocht. Ook het Leidse stadhuis houdt dit jaar weer zijn open dag, met op zaterdag en zondag rondleidingen door raadsleden, een informatiemarkt in de burgerzaal, een boerenmarkt en diverse activiteiten voor kinderen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×