Spionagesatelliet bij Space-expo

Maandagmiddag om 15.00 uur onthult de Russische ambassadeur Alexandr Khodakov in Space Expo in Noordwijk de befaamde spionagesatelliet Resours.

Speciale gasten bij de feestelijke onthulling zijn de Belgische ESA-astronaut Frank De Winne en de Russische kosmonauten Sergej Zaljotin, Joeri Lontsjakov en Aleksander Lazoetkin. Zij werkten afgelopen november aan boord van het International Space Station (ISS).

De Resours F1-14F43 is een onbemand verkenningsruimtevaartuig dat in 1988 zijn eerste ruimtereis maakte. Het werd gelanceerd vanaf lanceerbasis Plesetsk. De satelliet is eerder tentoongesteld tijdens de tweejaarlijkse lucht- en ruimtevaarttentoonstelling op Le Bourget bij Parijs. Space Expo kon de Resours aankomen met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 1818 en de Mondriaan Stichting.

Space Expo is bijzonder trots op de nieuwe acquisitie, het eerste ruimtevaartuig van Russische makelij in haar expositie, en wil het publiek op deze wijze meer kennis laten maken met de Russische ruimtevaarthistorie. In de zomervakantie, vanaf maandag 7 juli tot en met zondag 31 augustus, verzorgen deskundigen dagelijks gratis rondleidingen naar aanleiding van de Resours-capsule.

Op 12 april 1961 brachten de Russen kosmonaut Joeri Gagarin aan boord van een Wostok-capsule als eerste mens in een baan om de aarde. Het Centrale Gespecialiseerde Ontwerp Bureau in Samara, Rusland, ontwikkelde vanaf begin jaren zeventig een onbemande versie van deze capsule voor wetenschappelijk onderzoek en aardobservatie. Tijdens de Koude Oorlog was dat begrip aardobservatie een synoniem voor spionageactiviteiten. Sinds het begin van de ruimtevaart lanceerden de Russen diverse typen onbemande capsules onder de codenaam Cosmos. De Resours in Space Expo werd eind jaren tachtig vanaf Plesetsk gelanceerd met een Sojoez U draagraket.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×