Wireless Leiden experimenteert met gratis bellen via Wi-Fi

Via het draadloze computernetwerk van Wireless Leiden is het eerste gratis telefoongesprek gevoerd. De kwaliteit was uitstekend. “Niet van een gewoon telefoongesprek te onderscheiden”, zei Marten Vijn, een van de twee proefpersonen. Dat eerste gesprek ging via vier netwerknodes, dus drie ‘hops’ van het centrum van Leiden via een node aan het begin van het Rapenburg naar de toren van de Hooglandse Kerk en dan naar de node in de woonwijk. Wireless Leiden heeft op het netwerk een eigen ‘interne telefooncentrale’ opgezet, een stukje software dat op een van de nodes draait en het telefoonverkeer binnen het netwerk regelt, met eigen interne telefoonnummers.

De techniek die gebruikt wordt is VoIP, ‘Voice over IP’, bellen via Internet. Het VoIP project van Wireless Leiden is een combinatie van draadloze netwerktechnologie, WiFi, met de slimme Tsunami-kastjes van het Hoofddorpse bedrijf ‘Ikbelgoedkoop’. Voor bellen via WiFi heb je overigens niet per se die kastjes nodig, je kunt het ook softwarematig doen vanaf je PC (als je de juiste software installeert en een geluidskaart/microfoon hebt).

Het Tsunami-kastje maakt het wel erg gemakkelijk en is bovendien een slimme combinatie van een gewone telefoonaansluiting en VoIP via Internet of Wireless Leiden net). Het werkt ook achter een firewall, wat met de oude VoIP-telefoons nog weleens problemen gaf: het verkeer terug raakte de weg kwijt). Het bedrijf ‘Ikbelgoedkoop’ sponsort Wireless Leiden met twee zulke kastjes om te kijken hoe en of het werkt.

Belangrijk punt bij bellen via Internet is de tijdvertraging: als die langer wordt dan 300 milliseconden wordt het storend. Maar de vertraging in het Leidse netwerk is niet meer dan pakweg 2 of 3 msec per hop en het aantal hops is beperkt (veel kleiner dan voor Internet waar zo’n gesprek een omweg zou maken via bijv. Texas). De eerstvolgende proef is te zien wat er gebeurt als je tegelijk een flinke datastroom over zo’n link stuurt.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×