Aanhoudingen voor schieten met neppistool

De politie heeft afgelopen maandag een 16-jarige Leiderdorper en een 21-jarige Leidenaar aangehouden nadat getuigen hen met een ‘vuurwapen’ had zien schieten ter hoogte van MacDonalds aan de Beestenmarkt. Het bleek te gaan om een namaakpistool, waarmee een van de verdachten met plasticballetjes op de ander had geschoten. De politie hield de twee aan en heeft het wapen in beslaggenomen.

Tegen de verdachten wordt proces verbaal opgemaakt. Het is in Nederland strafbaar volgens de Wet Wapens en Munitie om nepwapens die op een echt vuurwapen lijken op de openbare weg te gebruiken.

De politie waarschuwt dat er streng wordt opgetreden bij mogelijke aanwezigheid van vuurwapens. Dit betekent dat op meldingen van getuigen over de aanwezigheid van een vuurwapen onder het publiek een onderzoek volgt en wordt opgetreden. Bij dit optreden hanteert de politie strakke procedures om de grote risico’s rond vuurwapengebruik te minimaliseren. Dat betekent dat de politie bij de benadering van personen waarbij een wapen is gesignaleerd geen onderscheid maakt tussen een echt of een nepwapen.

De Leidse SP-fractie heeft vragen gesteld aan het college over de manier waarop de politie afgelopen week optrad tegen jongeren die in de Merenwijk met nepwapens spelen. De partij is van mening dat het politie-optreden ‘verre van vlekkeloos’ is verlopen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×