Kamiel Maase en Martijn Ungerer naar WK in Parijs

De 9e wereldkampioenschappen atletiek vinden vanaf vandaag tot en met 31 augustus plaats in Parijs. De beste atleten ter wereld zullen in het Stade de France strijden om de wereldtitels op één van de vele onderdelen. Twee atleten van Leiden Atletiek zullen daarbij van de partij zijn: Kamiel Maase en Martijn Ungerer.

Voor Kamiel Maase worden het alweer zijn vierde wereldkampioenschappen. Eerder was hij van de partij in 1997 in Athene, in 1999 in Sevilla en in 2001 in Edmonton. Op al die tournooien liep hij de 10000 meter en presteerde met een 11e, 8e en 10e plaats telkens op hoog niveau op dit door Afrikanen beheerste onderdeel. Ook nu weer zal de in Wageningen woonachtige pupil van Bram Wassenaar uitkomen op de 10000 meter, die op zondagavond 24 augustus gelopen wordt. Later in de week zal hij mogelijk ook nog deelnemen aan de 5000 meter. Vorig jaar had Maase zijn zinnen gezet op de Europese Kampioenschappen in Munchen, maar werden zijn plannen verstoord door een val halverwege de wedstrijd en was een 9e plaats zijn deel. Dat hij toen in topvorm verkeerde bewees hij later door het Nederlands record op zowel de 5.000 als de 10.000 meter te verbeteren. Met een tijd van 27.26.29 voerde hij in 2002 de Europese ranglijst op het langste baanonderdeel aan.

Recente resultaten in Berlijn (3000 meter) en Zurich (5000 meter) waren helaas niet zodanig dat Kamiel vol vertrouwen naar Parijs zal afreizen. Het goede gevoel ontbreekt na de hoogtestage in Sankt Moritz en bloedtests onderschrijven dat hij niet in topvorm lijkt te verkeren. Maase blijft er echter nuchter onder in de wetenschap dat een 10000 meter hem beter ligt dan die kortere baanafstanden.

Voor Martijn Ungerer worden het in Parijs zijn eerste wereldkampioenschappen. Net als vorig jaar bij het EK maakt de 25-jarige Alphenaar deel uit van de 4 x 100 meter estafetteploeg, die verder bestaat uit Timothy Beck, Troy Douglas, Caimin Douglas, Guus Hoogmoed en Patrick van Balkom. Bij de series in Munchen leverde Ungerer prima werk af als startloper, maar leidde dat niet tot kwalificatie voor de finale doordat de laatste wissel mislukte. Het wisselen van het stokje is een cruciaal onderdeel van de estafette waarbij van alles mis kan gaan. Dat bleek eens temeer afgelopen zaterdag in het Belgische Oordegem bij de laatste serieuze test van de estafetteploeg. Bij de eerste wissel tussen Beck en Hoogmoed belandde het stokje op de kunsttofbaan en was het ‘einde oefening’. Met geslaagde wissels is het echter een zeer spectaculair onderdeel en moet een Nederlands record en kwalificatie voor de Olympische Spelen tot de mogelijkheden behoren.

Op zaterdag 30 augustus vinden de series plaats en op de slotdag zondag de finale. Of Martijn Ungerer daarbij in actie zal komen, is nog niet zeker. Bondscoach Wigert Thunissen beslist op het laatste moment over de opstelling, rekening houdend met de fitheid en snelheid van zijn selectie.

Meer informatie over het WK is te vinden op de website www.paris2003saintdenis.org. Meer informatie over Kamiel Maase staat op zijn geheel vernieuwde website: www.kamielmaase.com.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×