Ruud Hessing (links) wordt door D66 Leiden voorgedragen als opvolger van Wethouder Pechtold. Rechts D66-fractievoorzitter van Meenen. (foto's: Chris de Waard).

Hessing: "Blij met terugkeer naar prachtige stad"

Beoogd D66-wethouder Ruud Hessing is verguld met zijn unanieme voordracht als opvolger van D66-boegbeeld Alexander Pechtold. Hessing is maandagavond voorgesteld aan de Leidse pers en de D66-leden. Fractie, bestuur en BAC (de speciale Benoemings Advies Commisie die de partij instelde) van D66 Leiden steunen zijn kandidatuur unaniem. De BAC, bestaande uit fractievoorzitter Paul van Meenen, partijvoorzitter Mark Koek en oud-fractievoorzitter Olav Welling, kreeg uiteindelijk 12 sollicitaties binnen; tien mannen en twee vrouwen. Met acht van hen werd verder gesproken. Dat leidde vorige week tot de definitieve keus voor Hessing.

Ook de andere politieke partijen reageerden volgens fractievoorzitter Paul van Meenen enthousiast: “Zelfs de oppositie!”. Hessing zelf is blij met zijn nieuwe baan, waardoor hij terugkeert naar de stad waar hij niet alleen studeerde, maar ook trouwde. De 44-jarige Rudolf Christiaan Hessing heeft drie kinderen.

Op dit moment is Hessing nog werkzaam als directeur van de Bestuursdienst in het Zeeuwse Middelburg. In die functie proefde hij al van bijna alle beleidsterreinen die binnen een gemeente spelen, waardoor hij volgens eigen zeggen al de nodige bagage heeft voor zijn Leidse wethoudersportefeuille. Echt inhoudelijke vragen wilde Hessing nog niet beantwoorden: “De benoeming door de Leidse raad komt nu eerst.” Die benoeming vindt half september of de eerste week van oktober plaats.

De komende weken rondt Hessing zijn werkzaamheden in Zeeland af om medio oktober in Leiden aan de slag te gaan. Tussen het vertrek van Pechtold die op 1 oktober wordt geïnstalleerd als burgemeester van Wageningen, en het aantreden van Hessing, wordt Pechtold’s portefeuille waargenomen door VVD-wethouder Geertsema. “Dat is dus in goede handen,” concludeert VVD-fractievoorzitter Leendert de Lange die in Hessing ‘een echte D66-wethouder’ ziet.

Hessing is inmiddels al druk op zoek naar een woning in Leiden. De burgemeesterswijk of de Leidse Houtbuurt hebben de voorkeur. Totdat een woning gevonden is, bivakkeert hij bij zijn zus aan de Vliet. Hessing is daarmee de derde prominente Leidse politicus die in die straat zijn intrek neemt. Hij verkeert in het gezelschap van buurvrouw Melanie Schultz (staatssecretaris Verkeer en Waterstaat) en Burgemeester Lenferink met zijn gezin. Die laatste wonen er tijdelijk in een huis van collega-burgemeester Van der Reijden (Valkenburg) en betrekken binnenkort een woning aan de Lammenschansweg.

Grote afwezige bij de presentatie van Hessing was de zittende wethouder Alexander Pechtold. Hij had een kennismakingsdiner met het college van Burgemeester en Wethouders van Wageningen in het Prentenkabinet.

Advertentie

Leiden hessing


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×